Бомбардування, страти і тортури: в ООН є багато доказів воєнних злочинів рф

Бомбардування, страти і тортури: в ООН є багато доказів воєнних злочинів рф

Укрінформ
Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) констатувало наявність численних доказів воєнних злочинів, скоєних російськими військами на території України.

Як передає Укрінформ, про це заявила у п'ятницю речниця УВКПЛ Равіна Шамдасані, повідомляє пресслужба ООН.

«Вони включають невибіркові обстріли та бомбардування населених пунктів, страти мирних жителів… 92,3% з того, що нам вдалося зафіксувати, вчинено на територіях, контрольованих урядом, тобто приписується російським збройним силам», - сказала вона.

Речниця УВКПЛ зазначила, що ООН зафіксувала під час війни 2343 випадки загибелі цивільного населення. «Ми дуже стурбовані тим, що буде далі», - додала Шамдасані.

Читайте також: Австрія допоможе Міжнародному кримінальному суду розслідувати воєнні злочини рф

За її словами, майже кожен мешканець Бучі, з яким розмовляли її колеги, розповів про смерть родича, сусіда чи незнайомця. «Ми знаємо, що ще багато потрібно зробити для розкриття того, що там сталося, і ми також знаємо, що Буча - це не поодинокий випадок», - зазначила Шамдасані, цитуючи Верховного комісара.

Вона наголосила, що справжня кількість загиблих набагато вища, ніж зафіксувала ООН, також з'ясовуються «масштаби страт цивільних осіб у районах, раніше окупованих російськими військами».

Читайте також: Представники ООН задокументували десятки страт цивільних у Бучі

«Необхідно забезпечити збереження доказів та гідне поводження з останками загиблих, психологічну та іншу допомогу жертвам та їхнім родичам», - зауважила речниця.

Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет засудила «ті жахіття», які чиняться проти цивільного населення України, підкресливши, що «міжнародне гуманітарне право не просто ігнорується, а, схоже, відкидається взагалі».

Російські збройні сили «невибірково обстрілюють і бомблять населені пункти, вбиваючи мирних жителів та руйнуючи лікарні, школи та іншу цивільну інфраструктуру – це дії, які можуть бути прирівняні до воєнних злочинів», ідеться в заяві Верховного комісара.

Читайте також: У Раді Європи створили групу експертів, яка допомагатиме Україні розслідувати воєнні злочини

24 лютого російські війська розпочали повномасштабне вторгнення в Україну. Вони обстрілюють та руйнують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет, авіабомб.

Загарбники влаштували масовий терор на тимчасово зайнятих територіях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-