Президенти Польщі та країн Балтії: Світові лідери мають поїхати до Бородянки

Президенти Польщі та країн Балтії: Світові лідери мають поїхати до Бородянки

Укрінформ
Світові лідери повинні поїхати до Бородянки та інших зруйнованих міст України, аби побачити звірства російської армії під час війни проти України. Україна потребує максимальної підтримки цивілізованого світу, а винні у злочинах проти українців мають понести покарання у міжнародних судах.

Про це під час брифінгу для ЗМІ в аеропорту "Ясьонка" поблизу Жешува після візиту до України заявили в четвер президенти Польщі Анджей Дуда, Литви Гітанас Науседа, Латвії Егілс Левітс та Естонії Алар Каріс, передає кореспондент Укрінформу.

"Я вважаю, що іншим світовим лідерам варто поїхати в Бородянку та інших місць і побачити все на власні очі. Ймовірно, це приведе до більш рішучих дій з боку Євросоюзу", – підкреслив президент Литви Науседа.

На його думку, західний світ має позбутися ілюзій, що режим путіна можна перемогти дипломатичними кроками. Він переконаний, що потрібно запровадити жорсткіші санкції проти рф, а "не зупинятися на половині дороги".

Читайте також: Зеленський планує поговорити з Макроном з приводу заяви про «братні народи»

Науседа наголосив, що Україні потрібно надати чіткі перспективи євроінтеграції. "Ми повинні надіслати сильніші сигнали щодо членства цієї країни в ЄС", – заявив президент Литви.

Пріоритетом №1 у короткостроковій перспективі Науседа назвав направлення до України військової допомоги. Він зауважив, що країни Балтії та Польща від початку є активними у цьому напрямку.

Читайте також: Венедіктова і прокурор Міжнародного кримінального суду побували у Бучі

Президент Дуда також підкреслив, що Україна потребує зараз гуманітарної, політичної і військової допомоги. Він наголосив, що зараз потрібним є серйозний діалог про створення фонду відбудови України. "Цю фінансову підтримку має надати ЄС, має надати світ. Я вірю, що як міжнародна спільнота, ми впораємося із цим завданням", – наголосив Дуда.

Президент Латвії Левітс підкреслив, що це був візит чотирьох близьких друзів України, який готувався віддавна. Він зазначив, що президенти на власні очі побачили звірства, які здійснила росія в Україні. "Ми вважаємо, що відповідальні особи мають бути покарані у міжнародних трибуналах, оскільки міжнародна спільнота не може погоджуватися на скоєння воєнних злочинів", – підкреслив Левітс.

Читайте також: Байден обговорив із Джонсоном його візит в Україну

Він зауважив, що відповідні дії розпочали Міжнародний суд і Міжнародний кримінальний суд в Гаазі.

"Натомість я запропонував створити трибунал, який буде безпосередньо пов'язаний з цією війною, на кшталт того, який існував 20 років тому у справі сербських злочинів", – наголосив президент Латвії.

Він додав, що Польща і країни Балтії висловили повну солідарність з Україною і продовжуватимуть близьку співпрацю і підтримку Києва.

Читайте також: Воєнні злочини рф в Україні: звіт експертів ОБСЄ можуть використати у трибуналі

Своєю чергою, президент Естонії Каріс підкреслив, що після відвідання двох місць злочинів росіян в Україні у чотирьох президентів "відібрало мову". "Люди, які скоїли ці злочини, розпочали цю війну, вбивали цивільних, зокрема і дітей, мають постати перед судом", – наголосив естонський лідер.

На його переконання, ЄС і НАТО мають зберегти єдність і весь час надавати військову та гуманітарну підтримку Україні.

Як повідомлялося, 13 квітня президенти Польщі, Литви, Латвії та Естонії прибули до Києва. Вони відвідали населені пункти поблизу української столиці, де на власні очі побачили наслідки воєнних злочинів російських військ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-