росЗМІ повідомляють про 674 тисячі українців, вивезених до рф

росЗМІ повідомляють про 674 тисячі українців, вивезених до рф

Укрінформ
Загарбники нарощують обсяги примусової депортації українців із тимчасово захоплених територій до рф.

Про це у Телеграмі поінформувала уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, передає Укрінформ.

«ЗМІ країни-агресора, посилаючись на джерела у військових відомства рф, рапортують про 674 тисячі осіб, вивезених окупантами до росії, з них понад 131 тисяча – діти. Лише напередодні було вивезено 15 тисяч мешканців Донецької та Луганської областей», - поінформувала Денісова.

За її даними, також у Маріуполі загарбники масово поширюють інформацію про необхідність виїзду містян на територію рф, де для них «будуть створені сприятливі та гостинні умови».

«Натомість людей очікують довгі та принизливі процедури фільтрації - відбір відбитків пальців, оформлення різних документів, допити. Рівень фільтрації постійно зростає – під неї підпадають усі громадяни від 18 років, незалежно від статі. Ті люди, які не проходять фільтрацію через проукраїнську позицію, зникають», - заявила уповноважений ВР.

Читайте також: Єрмак пояснив, чому проти порівнянь Маріуполя зі Сталінградом

Як уточнює український омбудсман, у Таганрозі депортованим видають по 10 тисяч рублів та вибір регіонів для подальшого проживання. Відповідно до її даних, усі ці регіони рф економічно депресивні - Томськ, Тамбов, Астрахань та інші.

Окремо вона зазначила, що за інформацією мерії Маріуполя, російські загарбники примусово вивезли з міста 31 тисячу людей.

Також, як уточнила Денісова, стало відомо, що російські військові силоміць вивезли до рф мешканців Рубіжного Луганської області.

За її словами, спершу близько 100 українців хотіли вивезти потягом в Курськ, але зрештою їх повезли до Ленінградської області.

«Свідки повідомляють, що попередній потяг з 300-ми громадянами України вирушив до Сибіру», - уточнила Денісова.

На її переконання, країна-загарбник грубо порушує норми статті 49 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє здійснювати примусове переселення або депортацію осіб із захопленої території.

Читайте також: Крематорії та жорстокі бої: радник мера Маріуполя розповів, що відбувається у місті

«Звертаюся до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну та експертної місії, створеної державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати ці факти воєнних злочинів та порушень прав людини рф в Україні», - наголосила омбудсман.

Як повідомлялося, 7 квітня Денісова поінформувала, що на околицях Маріуполя, що тимчасово контролюються російськими бойовиками, загарбники примусово мобілізують чоловіків.

Фото: Stringer, Anadolu Agency

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-