65% українців вважають, що війну на сході України почала Росія

65% українців вважають, що війну на сході України почала Росія

Опитування
Укрінформ
За результатами опитування «Загроза нового вторгнення: громадська думка про конфлікт, можливі компроміси та протидію Росії» 65% респондентів вважають, що війну на сході України розпочала Російська Федерація.

Про це сказала аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Марія Золкіна під час публічної дискусії на тему: «Місце України у 2022 році: які очікування об’єднують українців із цивілізованим світом», що проходить в Укрінформі.

«65% українців вважають, що війну на Донбасі розв’язала Російська Федерація. І такої думки дотримується переважна більшість виборців ключових політичних партій, які місяць тому мали шанс потрапити в парламент у разі дострокових виборів. Тобто «Європейської солідарності», «Слуги народу», «Батьківщини», партії «Сила і честь». Лише виборці двох партій, які мали шанс потрапити так само в парламент місяць тому за результатами опитування, «ОПЗЖ» і партія «НАШІ», рейтинг якої коливається близько 5%, вважають, що ініціаторами конфлікту на Донбасі були український уряд і українські олігархи», - розповіла Золкіна, презентуючи результати опитування.

Також вона розповіла, що 68% громадян вважають конфлікт на сході України російською агресію з використанням місцевих бойовиків.

«Причому дуже важливо, що в другій половині 2021 року прихильників такої позиції – що це російська агресія з використанням локальних бойовиків, побільшало майже на 15%. У травні 2021 року на аналогічне запитання ми фіксували 53% українців, які вважали, що це російська агресія», - пояснила аналітик.

Згідно з результатами опитування, зауважила Золкіна, російською агресією конфлікт на сході України вважають переважна частина виборців «Європейської солідарності», «Слуги народу», «Батьківщини», партії «Сила і честь», а електорат «ОПЗЖ» і партії «НАШІ» навпаки вважають конфлікт внутрішнім.

Читайте також: Проти подвійного громадянства - 48% українців, 24% підтримують

«Але всередині по країні тільки 15% опитаних вважають, що цей конфлікт має внутрішню природу. Переважна більшість сходиться на тому, що це зовнішній характер і це російська агресія. В цьому об’єднані всі макрорегіони України», - зауважила Золкіна.

Загальнонаціональне дослідження проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 17 по 22 грудня 2021 року в усіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2018 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки – 2,3%.

Читайте також: Більшість українців - за деокупацію та повернення Криму

Опитування здійснено власним коштом. Перші два питання (стосовно того, хто розпочав конфлікт на сході України, а також визначення оцінки самого конфлікту) виконані в рамках спільного дослідження і на замовлення ГО «Детектор медіа».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-