Розвідка трактує переміщення військ РФ заходами у рамках завершення навчань

Розвідка трактує переміщення військ РФ заходами у рамках завершення навчань

Укрінформ
Військова розвідка не фіксує наближення російських військ до українського кордону, а інформація про переміщення ЗС РФ трактується як планові заходи у рамках завершення військових навчань.

Як повідомляє Укрінформ, про це в ефірі «Свобода слова» на ICTV заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

«Дійсно Головне управління розвідки Міністерства оборони станом на сьогодні, на 1 листопада, не фіксує переміщення військ і його наближення чи нетипового збільшення на кордоні України. Те, що відбувається, трактується, як планові заходи у рамках переміщення військ після завершення навчань», - зазначила Маляр та наголосила, що інформаційні провокації неодноразово вже з’являлись у ЗМІ.

Читайте також: США провели міжнародні консультації через скупчення сил РФ біля України – Білий дім

«Діє зрештою російське ІПСО - це інформаційно-психологічні операції. І тому безкінечно відбувається поширення інформації, яка не відповідає дійсності. Ми намагаємося вчасно реагувати і її спростовувати», - зазначила заступниця міністра.

Вона також вважає, що будь-яке загострення в районі ООС Росія використовує як інструмент політичного тиску, інструмент шантажу на політичній арені.

Заступниця міністра оборони запевнила, що воєнна розвідка постійно веде спостереження за діями військ держави-агресора: за їх кількісною зміною, переміщенням, за наближенням до державного кордону України, і вище військово-політичне керівництво країни оперативно отримує таку інформацію.

Читайте також: Росія знову стягує війська до кордону з Україною – Washington Post

Своєю чергою народний депутат, генерал-лейтенант Михайло Забродський зазначив, що Росії для початку більш активних бойових дій ніяких формальних приводів не потрібно.

«Ми чудово розуміємо, що для того, щоб в черговий раз підняти градус напруженості, в черговий раз перейти до якихось більш активних дій, додаткових приводів нашому противнику не потрібно. Вони ніколи себе не обмежували і не ускладнювали собі життя пошуком якихось формальних casus belli для того, щоб наприклад перейти від традиційної позиційної війни і систематичних бойових дій до застосування більш важкого озброєння або до дій диверсійно-розвідувальних груп», - зазначив депутат.

Забродський також вважає, що противник може почати активну фазу військових дій без демонстративного розгортання військ.

«Потрібно відходити від моделі поглядів, що для того, щоб почати активну фазу відкритої агресії, потрібно спочатку майже демонстративно провести розгортання. Якщо ми говоримо дійсно про реалізацію задумів нашого противника, то всі чудово мають розуміти, що якщо щось і почнеться, почнеться все з повітряної фази».

Читайте також: Росія зводить новий військовий табір у Криму – Spiegel

Він також повідомив, що застосування у війні повітряних сил не потребує тривалого часу на розгортання.

«Застосування Повітряних сил не потребує тривалого розгортання. За умови проведення всіх попередніх підготовчих заходів, це питання годин. Навіть не діб, а годин… і для цього не потрібно робити переміщення. А якщо додати сюди засоби ракетного нападу, і те, що майже вся територія України, з урахуванням Криму, за умови розміщення в Криму оперативно-тактичних груп, перекривається, то взагалі це питання дуже короткого проміжку часу», - зазначив депутат.

Відповідаючи на питання щодо ймовірності початку такого сценарію, Забродський відзначив, що вважає його занадто високим.

«Я навіть можу сказати більше. Є відповідні стратегічні оцінки, які чітко вказують на те, що, можливо, крім повітряної фази, наземної фази вже й не буде, з урахуванням відповідної активності. Ми пам’ятаємо досвід Югославії, як практичне застосування повітряних сил вирішило всі питання цієї війни», - вважає Забродський.

Як повідомляв Укрінформ, 31 жовтня видання The Washington Post повідомило про те, що деякі офіційні особи у США, а також країнах Європи фіксують перекидання російських військ до кордону з Україною. Співрозмовники видання повідомили, що спостерігають "незвичайні переміщення" техніки та військових у західному регіоні РФ.

Раніше зазначалося, у квітні РФ зосередила біля східних кордонів України та в окупованому Криму угруповання чисельністю близько 110 тис. військових, чим викликала занепокоєння української влади та західних партнерів. Пізніше Москва оголосила про відведення своїх військ від кордонів України під приводом «успішного завершення навчань», але водночас зберігає військову присутність та технічні засоби навколо кордонів України та на тимчасово окупованих територіях сходу України та Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-