Більше американських катерів: Україна нарощує оборонний потенціал на морі

Більше американських катерів: Україна нарощує оборонний потенціал на морі

Укрінформ
Коли російський флот відчуватиме можливість отримати реальну відсіч, він втратить відчуття переваги і вже не брязкатиме зброєю

На базі Берегової охорони США в Балтиморі (штат Мериленд) завершився курс підготовки вже п’ятого українського екіпажу для служби на бойових катерах типу «Айленд», які американці передали Україні для посилення оборонних можливостей на морі. У п’ятницю відбулася урочиста церемонія вручення сертифікатів українським морякам, і вже в листопаді в Україну будуть відправлені одразу три катери цього типу – «Суми», «Фастів» та «Кубрак». Але це лише проміжний етап формування нового, потужного українського флоту. Наступного року очікується передача більш сучасних катерів, «Mark VI», менших за розмірами, втім не гірше озброєних та здатних дати реальну відсіч агресії РФ у Чорному й Азовському морях.

ДОБРЕ ЗНАЙОМІ «АЙЛЕНДИ»

Катери типу «Айленд» знайомі українським військовим – два з них, «Слов’янськ» та «Старобільськ», із 2019 року виконують бойові завдання в Чорному морі. Це американські патрульні кораблі розробки 1980-х років, які тривалий час були надійними одиницями Берегової охорони США. З 2014 року американські сили почали переходити на новіші системи озброєнь, а флот «Айлендів» передавати партнерам для посилення їхніх бойових можливостей. Зараз ці типи бойових катерів ще залишаються частково в США, а також передані на озброєння Грузії, Пакистану, Коста-Ріці й Україні.

Передача катерів іншій країні передбачає їх переобладнання та підготовку екіпажів на військово-морських базах США, щоби вони могли самостійно й безпечно експлуатувати судна на морі.

Сергій Тукмачов
Сергій Тукмачов

«Курс (підготовки – ред.) тривав шість тижнів», – розповів під час церемонії випуску в Балтиморі командир патрульного катеру «Кубрак» старший лейтенант Сергій Тукмачов. За його словами, це включало як теоретичні заняття в класах, так і практичні вправи на катері, в тому числі, реагування екіпажу на позаштатні ситуації – від пожежі й затоплення до рятування людей за бортом. Викладали американські інструктори, які допомагали розібратися з усіма особливостями бойових катерів.

Крім того, за ці майже півтора місяця на кораблі були завершені ремонтно-відновлювальні роботи та підготовка до його передачі ВМС України. Як зазначив командир, бойовий катер «Кубрак» повністю готовий до транспортування в Україну і, як планується, буде доставлений до порту Одеси вже незабаром.

Церемонія випуску українських моряків на військово-морській базі в Балтиморі пройшла за присутності американських і українських військових, дипломатів та гостей. Як зазначила з цього приводу посол України в США Оксана Маркарова, подібні заходи лише підтверджують готовність українських сил захищати свою державу в умовах російської агресії, в тому числі на морі.

Оксана Маркарова
Оксана Маркарова

«Звичайно, ми знаємо і бачимо, наскільки наші моряки є здібними, наскільки вони є патріотичними, готовими та здатними захистити і наш суверенітет, і нашу державу в Чорному морі», – підкреслила посол.

КОНЦЕПЦІЯ МОСКІТНОГО ФЛОТУ

Як розповів у коментарі агентству аташе з питань оборони Посольства України в США генерал-майор Борис Кременецький, три катери типу «Айленд», які поки що перебувають у Балтиморі, матимуть сучасні збройні системи, у тому числі протикорабельні. «Озброєння буде встановлене в Україні – як ракетне, так і гарматно-кулеметне», – уточнив він.

За офіційною інформацією ВМС України, з катерів «Айленд» буде сформований дивізіон, який базуватиметься в порту «Південний» поблизу Одеси. Цей підрозділ зможе не тільки контролювати ближню морську зону, але й виходити в Середземне море для підтримки кораблів НАТО.

Борис Кременецький
Борис Кременецький

Крім того, українська сторона планує отримати від американських партнерів катери іншого класу, які доповнять практичну концепцію так званого «москітного флоту». Модель була обрана для досягнення найбільш реалістичного з точки зору ефективності-вартості балансу сил у Чорноморсько-Азовському басейні в умовах протистояння агресії РФ. Ця концепція передбачає наявність швидкохідних і маневрених бойових катерів – торпедних, сторожових, ракетних, а також інших видів, здатних ефективно позбавити панування великих кораблів противника в прибережних районах.

Як запевнив Борис Кременецький, Сполучені Штати «приділяють достатньо велику увагу питанням безпеки в Чорноморсько-Азовському регіоні», тому допомога з боку американських партнерів у цьому контексті буде продовжена.

ІНШИЙ КЛАС СУЧАСНИХ КАТЕРІВ

Нові американські кораблі іншого класу, яких чекають в Україні – це швидкісні бойові катери Mark VI розробки 2015 року. За військовими мірками, вони вважаються одними з технологічно найсучасніших. Рішення про початок довготривалої процедури передачі їх Україні затвердив ще в червні 2020 року державний департамент США. Тоді йшлося про можливість отримання українськими ВМС 16-ти патрульних катерів на загальну суму близько $600 мільйонів. Але, якщо бути точними, ця кількість означала, що Сполучені Штати передають за власний кошт десять Mark VI, плюс чотири катери будуть оплачені коштом міжнародної допомоги Україні по лінії Держдепартаменту США, і ще два можуть бути придбані в разі подальшої необхідності.

Mark VI
Mark VI

Планувалося також, що кожний катер буде оснащений сучасним озброєнням: по дві 25-мм автоматичні гармати MSI Seahawk A2, системою ідентифікації «свій-чужий», інфрачервоними відеокамерами та акустичним пристроєм дальнього радіусу дії LRAD, який також можна застосовувати як «дуже гучну» нелетальну зброю. За характеристиками ці катери можуть розвивати швидкість до 45 вузлів та мають діапазон дії до 750 морських миль при крейсерській швидкості 25 вузлів. Для розуміння, максимальна дистанція по морю від Грузії до Болгарії становить близько 730 морських миль, мінімальна – від південного узбережжя Криму до Туреччини – 160 миль. Тобто катери Mark VI здатні легко опанувати регіон та суттєво посилити українські ВМС, які поки що залишаються не у виграшній позиції порівняно з російським флотом.

Під час відвідування Одеської області в липні президент України Володимир Зеленський підтвердив, що українська й американська сторони зараз взаємодіють у питанні передачі Mark VI, яка розпочнеться в практичній площині в 2022 році. При цьому, за його словами, Україна реалізує спільні масштабні проєкти не тільки зі США, а й також з Великою Британією, Туреччиною та багатьма іншими друзями й партнерами.

Отже, Україна продовжує поступово нарощувати бойовий потенціал для оборони морських просторів на півдні. Це є важливим превентивним чинником, особливо враховуючи схильність російського агресора слухати лише тоді, коли до нього звертаються з позиції сили. Тож, за можливості отримати реальну відсіч з іншого боку, російський флот уже не брязкатиме зброєю, як це він любить робити в умовах силової переваги в Чорному й Азовському морях. Це наочно продемонстрував прохід британського есмінця Defender у серпні цього року міжнародно визнаним коридором поблизу Криму, який у цивілізованому світі продовжують вважати територією України.

США, Велика Британія, Туреччина й інші партнери зайвий раз надсилають Росії чіткий сигнал про готовність підтримувати Україну, яку вони розглядають як державу, що захищає від збройної агресії РФ рубежі західної демократії у Східній Європі.

Ярослав Довгопол, Балтимор

Фото автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-