Учасники Sea Breeze спокійно ставляться до «спостерігачів» від РФ - американський офіцер

Учасники Sea Breeze спокійно ставляться до «спостерігачів» від РФ - американський офіцер

Укрінформ
Учасники українсько-американських багатонаціональних навчань Sea Breeze-2021, що розпочалися вчора в Одесі, включаючи США, їх союзників по НАТО та партнерів, спокійно ставляться до постійного спостереження за навчаннями з боку російських сил.

Про це у вівторок під час телефонного брифінгу під егідою брюссельського Медіа-хабу США заявив один зі старших офіцерів Флоту США, який бере участь у навчаннях Sea Breeze-2021, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Зрозуміло, що я не маю наміру обговорювати зараз дані розвідки. Що я можу сказати – так, США, наші союзники та наші партнери – ми бачили, що Росія постійно спостерігає за нашими операціями», - сказав капітан Кейл Гант, заступник командувача 65-ї Оперативної групи Флоту США.

Читайте також: У Британії на зупинці знайшли таємні документи з інформацією про есмінець Defender

Він додав, що будь-яка держава має право діяти в Чорному морі, але у міжнародних водах.

Гант окремо наголосив, що навчання Sea Breeze-2021 жодним чином не пов’язані та не призначені для реагування на інцидент, який кілька днів тому відбувся внаслідок дій сил ЧФ РФ стосовно британського есмінця Defender у територіальних водах України. Він підкреслив, що навчання Sea Breeze-2021 відбуваються виключно у внутрішніх водах України та у міжнародних водах.

Гант, який наразі знаходиться на навчаннях в Одесі, відповів на запитання Укрінформу про те, чи стикався він під час маневрів з будь-якими перешкодами у вимірі взаємосумісності між кораблями або підрозділами НАТО та ВМС України, будь-то адміністративні, командні або мовні бар’єри.

Читайте також: Україна показала в ОБСЄ супутникові знімки аеродромів в окупованому Криму

«Я був дуже вражений спроможностями українських ВМС. Цього ранку ми повернулися після конференції перед виходом у море, яка була проведена українськими ВМС. Це була дуже професійна конференція. Навчання в цілому проводиться з використанням стандартних процедур, які є спільними серед всіх наших союзників, і ми використовуємо їх також під час дій з нашими партнерами. Сподіваюся на цій основі отримати потужну взаємодію у морі з ВМС України», - сказав американський офіцер.

Як повідомлялося, у Чорному морі в понеділок, 28 червня, почалися військові навчання Sea Breeze і морське патрулювання, організоване Військово-морськими силами (ВМС) України та шостим оперативним флотом ВМС США.

Ці навчання мають на меті підвищити рівень взаємосумісності підрозділів ВМС України та США і держав-партнерів НАТО під час виконання спільних завдань щодо підтримання морської регіональної безпеки та забезпечення миру і стабільності в Чорноморському регіоні.

Читайте також: Літаки США вперше з Другої світової здійснили бойовий виліт з іноземного авіаносця

Маневри в рамках Sea Breeze-2021 триватимуть з 28 червня до 10 липня, вони є найбільш масштабними за період у понад 20 років. В цих українсько-американських навчаннях беруть участь представники 31 держави, близько 30 кораблів, катерів та суден, до 30 літаків і вертольотів, до 3000 особового складу та 50 одиниць озброєння та військової техніки.

Збройні сили України та інші сили безпеки та оборони залучили до навчань 24 кораблі (катери), 17 літаків, 12 вертольотів, 80 одиниць озброєння та військової техніки і 1500 чоловік особового cкладу. Крім того, у маневрах бере участь одне пошуково-рятувальне судно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-