Україна посилює кордон із Білоруссю перед її військовими навчаннями з РФ «Захід-2021»

Україна посилює кордон із Білоруссю перед її військовими навчаннями з РФ «Захід-2021»

Укрінформ
Українські прикордонники готові до ризиків, пов'язаних із майбутніми російсько-білоруськими військовими навчаннями «Захід-2021» на території сусідньої Білорусі.

Про це заявив директор Департаменту охорони державного кордону Адміністрації Державної прикордонної служби України Леонід Баран під час міжнародного круглого столу в Укрінформі на тему: «Білорусь – новий західний форпост російської агресії?».

«Прикордонна служба України готується до майбутніх навчань «Захід-2021». Вказані навчання пройдуть на військових полігонах не так близько від кордону, водночас ми враховуємо, не виключаємо і навіть впевнені, що російські розвідники працюватимуть з багатьох лінійних позицій прикордонних підрозділів Республіки Білорусь, зокрема, й на кордоні з Україною», - зазначив Баран.

Читайте також: Російські кораблі намагалися завадити військовим навчанням України та США

Він запевнив, що у прикордонному відомстві розуміють усі ризики на кордоні з Білорусією, тому нарощують свої спроможності і зміцнюють державний кордон.

«Останнім часом ми значно посилили свої спроможності по повітряному моніторингу, використанню пілотованої авіації і безпілотників, отримали нову партію вертольотів у рамках договору з Францією, і значна частина цієї авіації піде саме на посилення повітряного кордону з Білорусією», - розповів він.

Баран також наголосив, що між Білорусією та Росією в рамках союзної держави планується суттєве нарощування інженерно-технічної складової в охороні кордону, що може означати їхню спільну розвідувальну діяльність.

Читайте також: Десантники у зоні ООС відшліфували навички стрільби з артилерії

«Керівництвом Державного прикордонного комітету Республіки Білорусь ініційовано перед своїми російськими колегами необхідність нарощування саме спільних можливостей і зведення спеціальної технічної розвідки вздовж їхнього південно-західного кордону і з позицій прикордонної інфраструктури Білорусі. І все це за рахунок російської технічної складової. Ми уважно відстежуємо саме практичну реалізацію цієї ініціативи і зокрема дільність прикордонних відомств Білорусі й Росії, яка може вказувати на створення спільних постів для ведення радіо-електронної розвідки», - зазначив представник ДПСУ.

За його словами, очевидною є висока ймовірність подальшого нарощування співробітництва Росії та Білорусі у військовій та безпековій сфері, яке виявлятиметься як у збільшенні інтенсивності проведення спільних військових заходів, зокрема, за участю спецпідрозділів, так і у розвідувальній діяльності з території Білорусі, зокрема, з використанням спеціальних технічних засобів Росії.

Читайте також: Японія, Франція та США вперше проводять спільні військові навчання

Водночас він запевнив, що оперативна обстановка на кордоні з Білорусією залишається абсолютно контрольованою і цілком прогнозованою, і нагадав, що від серпня минулого року Держприкордонслужба перейшла на посилену охорону кордону з Білорусією.

У вересні 2021 року на території Білорусі відбудуться масштабні спільні російсько-білоруські військові навчання «Захід-2021». Експерти розглядають цей захід як один із основних на шляху поглинання самостійності цієї країни РФ та вбачають небезпеку для України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-