В ОРДЛО неможливі вибори відповідно до Мінських угод – експерт

В ОРДЛО неможливі вибори відповідно до Мінських угод – експерт

Укрінформ
На території окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО), де вже понад сім років не проводилися законні вибори, досі немає умов для проведення виборчого процесу, передбаченого Мінськими угодами.

Про це в ефірі телеканалу "Дом" заявив аналітик громадянської мережі "Опора" Олександр Клюжев, передає Укрінформ.

Експерт підкреслив, що для проведення законних виборів обов'язковим є виконання комплексу вимог до виборчого процесу, дотриматись яких на непідконтрольній уряду території неможливо.

"Перший трек — технічний, і у випадку з окупованими нині територіями він надзвичайно складний. Це верифікація списків виборців і забезпечення їх точності. Є чіткі вимоги міжнародних стандартів щодо доступу кандидатів до права балотуватися, і у випадку з окупованими територіями йдеться про право всіх українських партій і всіх громадян України балотуватися на виборах в окремих районах, якщо вони будуть після завершення всіх мирних переговорів", — підкреслив Клюжев.

Читайте також: Проведення в ОРДЛО виборів у Держдуму порушить і українське, і російське законодавство - експерти

Крім того, за його словами, існує блок стандартів, що регулюють передвиборчу агітацію і свободу роботи медіа.

"Якщо ми серйозно говоримо про вибори в умовах завершення конфлікту, то ми маємо приділяти цьому особливу увагу. Наскільки я розумію, Росія на різних етапах переговорів завжди говорила про те, що тільки місцеві медіа матимуть право інформувати виборців", — сказав експерт.

На його переконання, один з найсерйозніших блоків — безпековий, адже виборці мають бути впевнені, що вони можуть голосувати без ризику для життя.

Читайте також: Окупанти готують списки на примусовий призов в ОРДЛО - розвідка

У цьому зв'язку Клюжев підкреслив, що небезпечні вибори не можуть вважатися демократичними. "І це стосується будь-якої країни, де є якісь дестабілізаційні фактори, і навіть у менш складних ситуаціях питання безпеки — ключове. Якщо люди бояться людей зі зброєю, вони не зможуть вільно сформувати своє волевиявлення", — заявив аналітик.

Він додав, що вибори в зоні конфлікту є великим викликом і не можуть стати короткостроковим політичним інструментом для його завершення.

Крім того, експерт назвав усі виборчі процеси, які протягом семи років відбулися в ОРДЛО, "неякісною симуляцією якихось процесів під назвою "вибори".

Читайте також: Росія використовує ОРДЛО для тиску на Україну і Захід – депутатка

Як повідомлялося, прессекретар Президента Юлія Мендель раніше наголошувала, що організувати вибори на непідконтрольній Україні території Донецької та Луганської областей Центральна виборча комісія наразі не може. На цих територіях поки неможливо гарантувати безпеку волевиявлення.

За її словами, мирний план врегулювання конфлікту на сході України, який ініціювала українська влада і надала на розгляд іншим учасникам нормандських переговорів, передбачає проведення вільних виборів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-