«Град», «Васильок» та «Фагот»: командувач розповів про озброєння і техніку десантників

«Град», «Васильок» та «Фагот»: командувач розповів про озброєння і техніку десантників

Укрінформ
Десантно-штурмові війська характеризуються високою маневреністю та автономністю дій, здатні швидко розгортатися для прикриття окремих напрямків, для ведення наступальних і бойових дій у тилу ворога.

 На озброєнні ДШВ є сучасна бронетанкова техніка, артилерійське озброєння, озброєння ППО та багато іншого.

Про це Укрінформу розповів командувач Десантно-штурмових військ Збройних сил України генерал-майор Євген Мойсюк.

«Десантно-штурмові війська є складовою нашої загальної системи оборони, однак, крім іншого, їм притаманна висока маневреність та автономність дій. Наші війська швидко розгортаються як для прикриття окремих напрямків, так і можуть вести наступальні дії, бойові дії у тилу ворога. Операції Десантно-штурмових військ дозволяють посіяти паніку та паралізувати дії противника і його волю до опору, дезорганізувати його систему управління військами і зброєю, роботу тилу та тим самим створити сприятливі умови для перемоги навіть над переважаючими силами противника», - розповів Мойсюк.

Читайте також: Артилерія Десантно-штурмових військ на Азові тренувалася знищувати катери

За його інформацією, на озброєнні в десантно-штурмових, повітрянодесантній та аеромобільній бригадах ДШВ є така бронетанкова техніка, як БТР-80, БТР-3ДА, бойові машини БМД-1; БМД-2; БМП-1; БМП-2; танки Т-80БВ, бронеавтомобіль «Козак-2М1». На озброєнні артилерійських підрозділів військових частин ДШВ - самохідні гаубиці 2С1 «Гвоздика», 2С3 «Акація», самохідна гармата 2С9 «Нона», причіпна гаубиця Д-30, РСЗВ БМ-21 «Град», 82-мм міномет 2Б-14 «Піднос», автоматичний міномет 2 Б9 «Васильок», 120-мм міномет 2Б11, протитанкові ракетні комплекси «Стугна-П», «Фагот», «Конкурс» та «Штурм-С», рухомі пункти управління та інша техніка. Крім того, підрозділи протиповітряної оборони ДШВ забезпечені зенітними ракетними комплексами «Стріла-10», переносними ЗРК «Ігла», зенітними артилерійськими установками ЗУ 23-2, радіолокаційними станціями та рухомими пунктами управління тощо.

Відповідаючи на запитання щодо міжнародного військового співробітництва за участю підрозділів ДШВ, Мойсюк зазначив, що постійно триває робота з підтримання миру і безпеки, боротьба з тероризмом під егідою провідних міжнародних організацій.

«Ми постійно працюємо над підвищенням спроможностей національної складової до дій у складі спільної Литовсько-польсько-української бригади імені Великого гетьмана Костянтина Острозького (ЛИТПОЛУКРБРИГ) під керівництвом інструкторів Об’єднаної багатонаціональної тренувальної групи – Україна (JMTG-U) та інструкторів ЛИТПОЛУКРБРИГ», - повідомив командувач.

Читайте також: На полігоні «Широкий лан» побудували бригадне містечко за стандартами НАТО

Крім того, триває робота з удосконалення системи військової освіти та підготовки кадрів. Так, впроваджуються стандарти НАТО з індивідуальної та колективної підготовки, професіоналізації особового складу ДШВ за допомогою іноземних інструкторів тренувальних місій ОРБІТАЛ, ЮНІФАЕР, а також JMTG-U; підготовки кваліфікованих фахівців, спроможних у відповідності зі стандартами та критеріями НАТО оцінювати рівень підготовки військових частин (підрозділів) ДШВ в рамках Програми перевірки та зворотного зв’язку КОМ (CREVAL).

За словами Мойсюка, ДШВ гідно несуть службу із захисту Батьківщини та мають своїх героїв.

Найвищою державною нагородою України – Звання Герой України з врученням ордену «Золота Зірка» відзначено 13 українських воїнів-десантників, з них – 6 (посмертно). Перший в Україні лицар всіх 3-х ступенів ордена Богдана Хмельницького – полковник Максим Миргородський, а першим в Україні повним кавалером ордена «За мужність» став військовослужбовець 79-ї окремої десантно-штурмової бригади Павло Чайка. Крім того, за особливі заслуги у захисті державного суверенітету, територіальної цілісності, у зміцненні обороноздатності та безпеки України 2856 військовослужбовців ДШВ ЗСУ відзначені державними нагородами.

Читайте також: Протитанкові підрозділи ЗСУ провели навчання на «кримському» напрямку

Відповідно до Указу Президента №380/2017 від 21 листопада 2017 року в Україні встановлено День Десантно-штурмових військ Збройних сил, який відзначається щороку 21 листопада, в день Архистратига Михаїла - покровителя воїнів та парашутистів.

21 листопада 2017 року відбулася урочиста церемонія на Михайлівській площі в Києві, під час якої Президент й вище військове керівництво вручили нову символіку ДШВ. Зокрема, проведена церемонія заміни блакитного берета на берети кольору марун разом із новим беретним знаком; вручений штандарт командувача Десантно-штурмових військ, прапор окремого роду військ, встановлений текст клятви десантника.

Організаційно до складу ДШВ ЗСУ входять:

командування ДШВ ЗСУ як орган військового управління, що виконує функції генерування, планування застосування та управління діями військ;

бойові з'єднання, військові частини;

військові частини спеціальних військ (розвідувальна), підтримки (топографічна), логістичного забезпечення;

військові частини забезпечення та охорони;

навчальні частини та установи.

За функціональним призначенням бойові з'єднання, військові частини ДШВ розподіляють на десантно-штурмовий та повітрянодесантний компоненти.

Читайте також: Укроборонпром цьогоріч уже виготовив продукції на понад 25 мільярдів

Десантно-штурмовий компонент – десантно-штурмові та аеромобільні підрозділи, військові частини, з’єднання, які призначені для ведення десантно-штурмових дій.

Повітрянодесантний компонент – парашутно-десантні, десантно-штурмові підрозділи, військові частини, з’єднання та повітрянодесантна військова частина, які призначені для ведення бою, бойових дій різними за складом та характером завдань, що виконуються повітряними десантами.

“Столицею” Десантно-штурмових військ вважається місто Житомир, де дислоковані Командування ДШВ ЗСУ, окрема десантно-штурмова бригада, Навчальний центр, загальновійськовий полігон ДШВ ЗСУ та інші підрозділи забезпечення. Одна із вулиць Житомира носить назву Героїв десантників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-