У Мінську обговорювали додаткові ділянки розведення сил на Донбасі

У Мінську обговорювали додаткові ділянки розведення сил на Донбасі

Укрінформ
Робоча група з безпеки Тристоронньої контактної групи на сьогоднішній зустрічі в Мінську продовжила дискусію щодо визначення додаткових ділянок розведення сил і засобів на Донбасі.

Про це заявила журналістам спецпредставник ОБСЄ в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Сході України Гайді Грау, повідомляє БЕЛТА.

"Робоча група з безпеки ТКГ сьогодні на переговорах в Мінську продовжила дискусію щодо визначення додаткових ділянок розведення сил і засобів. Ця тема буде на порядку денному і на наступному засіданні", - йдеться у повідомленні.

За словами Грау, сьогодні засідання ТКГ і її робочих груп були орієнтовані в основному на імплементацію підсумків "нормандського саміту", що відбувся 9 грудня 2019 року в Парижі.

Читайте також: У штабі ООС розповіли про можливі три точки для розведення військ на Донбасі

Зокрема, оцінюючи загальну ситуацію безпеки в зоні конфлікту на Донбасі, дипломат зауважила, що кількість порушень режиму припинення вогню в січні залишається нижче середнього рівня минулого року.

"Однак кількість жертв серед цивільного населення, згідно з даними Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ, порівняно з кінцем минулого року зросла. Крім обстрілів, головною причиною залишаються міни", - сказала вона.

У зв'язку з цим дипломат закликала сторони вжити усіх необхідних заходів з дотримання режиму припинення вогню і посилення протимінної діяльності. Вона також наголосила на необхідності забезпечити безпеку і надійний доступ СММ ОБСЄ згідно з її мандатом.

Читайте також: Засідання у Мінську: у Кучми розповіли, про що домовилися

Все це, за словами Грау, є ключовими умовами для запобігання цивільним жертвам і для мирного врегулювання конфлікту.

Новий спецпредставник ОБСЄ в ТКГ зазначила, що гуманітарна підгрупа сконцентрувалася на темі зниклих безвісти. "Досі залишається відкритим питання надання повного і безумовного доступу до всіх утримуваних осіб Міжнародному комітету Червоного Хреста, а також іншим міжнародним організаціям, як було погоджено лідерами "Нормандської четвірки", - додала дипломат.

В центрі уваги економічної робочої групи, зазначила вона, були питання водопостачання через лінію розмежування. Обговорювалися також питання виплати пенсій та мобільний зв'язок.

При цьому політична підгрупа продовжила дискусію з питань стосовно статусу окремих районів Донецької і Луганської областей, а також імплементації "формули Штайнмаєра" в українське законодавство, заявила Грау.

Читайте також: ОРЛО наполягає на одночасному відкритті пунктів пропуску у Щасті та Золотому — ОБСЄ

Наступне засідання Тристоронньої контактної групи відбудеться 12 лютого.

Як повідомлялося, в комюніке паризького саміту в нормандському форматі йшлося, що сторони вважають за необхідне запровадити "формулу Штайнмаєра" в українське законодавство відповідно до версії, погодженої в рамках Н4 і Тристоронньої контактної групи.

Верховна Рада 12 грудня 2019 року 320 голосами ухвалила зміни до Закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей", згідно з якими термін його дії продовжено до 31 грудня 2020 року.

Президент України Володимир Зеленський 18 грудня 2019 року підписав цей закон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-