Законопроекти про реформу в

Законопроекти про реформу в "оборонці" передали до Ради - Кубів

Укрінформ
До ВР передані законопроекти щодо реформування в оборонно-промисловому комплексі, зокрема щодо поліпшення кооперації в ОПК, реформування державних закупівель у сфері оборони, зняття заборони на проведення корпоратизації, а згодом і приватизації частини підприємств ОПК.

Про це написав перший віце-прем'єр-міністр Степан Кубів у своєму блозі на сайті Укрінформу.

Урядовець нагадав, що у 2014 році Україна була не готова до збройної агресії з боку Росії, анексії Криму, початку фактичної війни на сході. "Болісний військовий удар з боку Росії змусив Україну змінити філософію і підходи до стратегії підвищення власної обороноздатності. Бо міцна, добре озброєна, тренована армія гарантує національну безпеку в умовах війни та стає потужним важелем підтримання миру в позавоєнний час", - зазначив Кубів.

За його словами, 24 квітня на своєму засіданні Кабінет міністрів уповноважив Міністерство економічного розвитку і торгівлі України виконувати функцію центрального органу виконавчої влади в оборонно-промисловому комплексі України. "Завдання не з легких, бо відкритість та прозорість управління оборонно-промисловим комплексом слід поєднати із захистом секретних промислових розробок, стратегічних документів та військової інформації. Зокрема, від ворожої розвідки та промислового шпіонажу, особливо небезпечного в умовах гібридної війни", - зазначив він.

Читайте також: Укроборонпром готовий до аудиту - гендиректор Букін

Перший віце-прем'єр наголосив, що рішення уряду стало логічним продовженням роботи, яку Мінекономрозвитку проводить з 2016 року по 2018-й. "Зокрема, ми забезпечили створення лінії з виробництва високоточного озброєння "Вільха", що дозволяє говорити про початок її серійного виробництва, а ще – лінії з виробництва твердого ракетного палива. Разом з МВС здійснили запуск лінії з виробництва набоїв для стрілецької зброї калібрів 9 на 18 і 9 на 19, що дозволяє повністю забезпечити потреби силового блоку України в цих набоях. А ще маємо контракт щодо створення виробничих потужностей для виробництва крилатої ракети за проектом "Нептун", виготовлення бронетанкової техніки і засобів радіолокації, а також відновлення полігонів для випробування боєприпасів", - повідомив Кубів.

Також, за його словами, проведено масштабну роботу з налагодження міждержавної кооперації у сфері ОПК, яка забезпечує не лише промислову співпрацю, а й спільні навчання для особового та начальницького складу ЗСУ інструкторськими командами зі США, Канади, міжнародними експертами, зокрема в рамках програми на Яворівському полігоні на Львівщині.

"Спільно з концерном Укроборонпром уперше в промисловій історії України ми запустили в роботу програму державної підтримки виробництва критичних для оборони зразків озброєння та військової техніки. Програма функціонує другий рік поспіль. А ще ми започаткували надскладну з точки зору координації систему виконання державного оборонного замовлення, яка дозволила прискореними темпами забезпечити Збройні сили України новітніми та відремонтованими зразками техніки", - додав Кубів.

За його словами, на порядку денному – реформування законодавства. "Так, розроблений і уже переданий до Верховної Ради законопроект, що дозволяє покращити кооперацію в ОПК через створення спільних підприємств, законопроекти про реформування державних закупівель у сфері оборони, а також законопроекти щодо зняття заборони на проведення корпоратизації, а згодом і приватизації частини підприємств ОПК. Звісно, це буде після проведення широкого громадського та експертного обговорення цих важливих ініціатив", - повідомив урядовець.

Читайте також: Реформування Укроборонпрому: на травень запланували консультації з підприємствами

Він також наголосив на важливості проведення міжнародного аудиту, в першу чергу фінансового, щодо діяльності Державного концерну "Укроборонпром". "Гігант українського ОПК вимагає прискіпливої уваги, а його робота – належної оцінки. Мінекономрозвитку уже провело необхідні підготовчі дії для старту аудиту, тепер Мінфіну слід вирішити задачу з пошуку необхідного фінансування для його проведення. Уваги потребує також перезапуск роботи наглядової ради Укроборонпрому", - додав Кубів.

Він підкреслив, що одночасно слід посилити координацію зусиль уряду, Президента і парламенту щодо внесення необхідних змін до законодавства України щодо реалізації вже прийнятих рішень, включаючи забезпечення реалізації наявних та наступних ініціатив Мінекономрозвитку в галузі ОПК.

"Ми уже створили передумови й можливості для поєднання державного та приватного капіталу, досвіду та вмінь. Досягнення українського авіапрому та ракетобудування – краща промоція української оборонно-промислової продукції у світі, нові робочі місця на українських оборонних підприємствах, гідна зарплата, розвиток інновацій і, головне, підвищення власної національної безпеки. Бо, як радить трактат "Мистецтво війни", – не слід сподіватися, що ворог не прийде, треба бути готовим до зустрічі з ним", - підсумував урядовець.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-