Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Танки, гвинтокрили, ракетні комплекси: Якою бути українській

Танки, гвинтокрили, ракетні комплекси: Якою бути українській "оборонці"?

Блоги
Укрінформ
Згадаймо мудрість: “Хто хоче миру, нехай готується до війни”

У 2014 році Україна була вкрай не готова до збройної агресії з боку Росії, анексії Криму, початку фактичної війни на Сході. Віддавши третій за розміром ядерний арсенал світу, Україна поклалася на гарантії Будапештського меморандуму. Цього виявилося замало.

Болісний військовий удар з боку Росії примусив Україну змінити філософію і підходи до стратегії підвищення власної обороноздатності. Бо міцна, добре озброєна, тренована армія гарантує національну безпеку в умовах війни та стає потужним важелем підтримання миру в позавоєнний час.

24 квітня на своєму засіданні Кабінет Міністрів України уповноважив Міністерство економічного розвитку і торгівлі України виконувати функцію центрального органу виконавчої влади в оборонно-промисловому комплексі України. Завдання не з легких, бо відкритість та прозорість управління оборонно-промисловим комплексом слід поєднати із захистом секретних промислових розробок, стратегічних документів та військової інформації. Зокрема від ворожої розвідки та промислового шпіонажу, особливо небезпечного в умовах гібридної війни.

Очевидно, що рішення Уряду стало логічним продовженням великої роботи, яку Мінекономрозвитку проводить ці три роки – з 2016 по 2018. Зокрема, ми забезпечили створення лінії з виробництва високоточного озброєння «Вільха», що дозволяє говорити про початок її серійного виробництва, а ще  – лінії з виробництва твердого ракетного палива. Разом з МВС здійснили запуск лінії з виробництва набоїв для стрілецької зброї калібрів 9 на 18 і 9 на 19, що дозволяє повністю забезпечити потреби силового блоку України в цих набоях. А ще маємо контракт щодо створення виробничих потужностей для виробництва крилатої ракети за проектом «Нептун», виготовлення бронетанкової техніки і засобів радіолокації, а також відновлення полігонів для випробування боєприпасів. Ми також провели масштабну роботу з налагодження міждержавної кооперації у сфері ОПК, яка забезпечує не лише промислову співпрацю, а й спільні навчання для особового та начальницького складу Збройних Сил інструкторськими командами зі США, Канади, міжнародними експертами, зокрема в рамках програми на Яворівському полігоні на Львівщині.

Спільно з концерном «Укроборонпром» уперше в промисловій історії України ми запустили в роботу програму державної підтримки виробництва критичних для оборони зразків озброєння та військової техніки. Програма функціонує другий рік поспіль.

А ще ми започаткували надскладну з точки зору координації систему виконання Державного оборонного замовлення, яка дозволила прискореними темпами забезпечити Збройні Сили України новітніми та відремонтованими зразками техніки. Так, Збройним Силам уже передані винищувачі МІГ-29, гвинтокрили МІ-8, танки Т-64, БТР-3 і БТР-4, зенітно-ракетний комплекс “Оса”, артилерійські комплекси “Гвоздика” та багато іншого озброєння.

На порядку денному – реформування законодавства. Так, розроблений і уже переданий до Верховної Ради законопроект, що дозволяє покращити кооперацію в ОПК через створення спільних підприємств, законопроекти про реформування державних закупівель у сфері оборони, а також законопроекти щодо зняття заборони на проведення корпоратизації, а згодом і приватизації частини підприємств ОПК. Звісно, це буде після проведення широкого громадського та експертного обговорення цих важливих ініціатив.

Важливим елементом наведення ладу в цій сфері є проведення міжнародного аудиту, в першу чергу фінансового щодо діяльності Державного концерну “Укроборонпром”. Гігант українського ОПК вимагає прискіпливої уваги, а його робота – належної оцінки. Мінекономрозвитку уже провело необхідні підготовчі дії для старту аудиту, тепер Мінфіну слід вирішити задачу з пошуку необхідного фінансування для його проведення. Уваги потребує також перезапуск роботи наглядової ради «Укроборонпрому».

Одночасно слід посилити координацію зусиль Уряду, Президента і Парламенту щодо внесення необхідних змін до законодавства України щодо реалізації вже прийнятих рішень, включаючи забезпечення реалізацію наявних та наступних ініціатив Мінекономрозвитку в галузі ОПК. Низка урядових ініціатив уже перебуває у Верховній Раді і потребує широкої дискусії як на майданчиках Парламенту, так і у більш широкому колі експертів та громадськості.

Словом роботи багато, але тут я певен – у нас усе вийде. Бо у Мінекономрозвитку, Уряді, Парламенті працюють професійні фахівці, які мають необхідні знання та досвід у вказаній сфері та здатні реалізувати найскладніші завдання, що їх вимагає від нас українське суспільство. Ми уже створили передумови й можливості для поєднання державного та приватного капіталу, досвіду та вмінь. Досягнення українського авіапрому та ракетобудування – краща промоція української оборонно-промислової продукції у світі, нові робочі місця на українських оборонних підприємствах, гідна зарплата, розвиток інновацій і, головне, підвищення власної національної безпеки.

Бо, як радить трактат “Мистецтво війни”, – не слід сподіватися, що ворог не прийде, треба бути готовим до зустрічі з ним.

Степан Кубів, перший віце-прем'єр міністр України

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-