На Донбасі за час війни загинули понад 90 жінок - Геращенко

На Донбасі за час війни загинули понад 90 жінок - Геращенко

Укрінформ
Понад 90 жінок загинули від мін і вибухонебезпечних предметів на Донбасі за час російської агресії, шестеро жінок досі перебуває в полоні, більше 20-ти вважаються зниклими безвісти.

Про це заявила у четвер під час виступу на відкритих дебатах Ради безпеки ООН перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"З 2014 року на Донбасі продовжують гинути жінки-військовослужбовці. Кілька днів тому була вбита 19-річна солдат Олеся Бакланова. Раніше, в лютому, загинула медична сестра Сабіна Галицька", - зазначила Геращенко.

Автомобіль 23-річної Сабіни, який "був чітко позначений як медичний", був уражений російською протитанковою керованою ракетою, - підкреслила вона

Читайте також: Клімкін на безпековому форумі у Варшаві нагадав про українських політв’язнів

"Скільки ще українок має загинути, захищаючи свою рідну землю, щоб зупинити спровокована Росією збройний конфлікт на Донбасі?", - заявила Геращенко.

Вона також звернула увагу на проблему замінованих територій на сході України.

"За роки війни на Донбасі від них загинули 92 жінки. Кілька днів тому поблизу окупованої Горлівки Донецької області від мін загинуло троє дітей", - підкреслила вона.

Читайте також: Росія може спровокувати конфлікт в Азовському морі – резолюція ЄП

У той же час Геращенко нагадала про те, що серед заручників багато жінок.

"За роки війни вдалося звільнити чи знайти 258 жінок, які перебували в заручниках незаконних проросійських бандформувань. На даний момент ще шість українок перебувають у полоні, 21 жінка вважається зниклою безвісті", - підкреслила представник України.

Крім того, за її словами, півтори тисячі жінок залишилися вдовами і більше двох тисяч втратили своїх синів.

"Багато хто з вас чули прізвища Олега Сенцова, Сергія Глондаря, Узеіра і Теймура Абдуллаевых, Володимира Балуха. Цих і багатьох інших заручників Кремля на окупованих територіях, в Криму і на Донбасі, чекають матері, дружини і дочки, які позбавлені можливості бачити і спілкуватися зі своїми близькими", - нагадала Вона.

Читайте також: Болтон розповів про зустріч з Путіним у Москві

У цьому зв'язку з метою визначення повного масштабу порушень прав людини, в тому числі сексуального насильства, на окупованих територіях Криму і Донбасу, вона заявила, що "Україна наполягає на забезпеченні допуску спеціальних наглядових і гуманітарних місій ОБСЄ, ООН, МКЧХ".

Представник України також закликала ООН ухвалити рішення про введення миротворчій місії з широким мандатом тимчасової адміністрації на сході України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-