Дуда переконуватиме ЄС і НАТО, що конфлікт із Польщею штучний

Дуда переконуватиме ЄС і НАТО, що конфлікт із Польщею штучний

Укрінформ
Президент Польщі Анджей Дуда проведе у Брюсселі переговори з керівництвом ЄС та НАТО. Під час зустрічі з президентом Європейської ради Дональдом Туском він підкреслить, що ЄС не може собі сьогодні дозволити йти на “штучні” конфлікти з Польщею. 

Про це заявив міністр канцелярії президента Польщі Кшиштоф Щерський перед початком візиту Дуди до Брюсселя, інформує власний кореспондент Укрінформу.

“Президент чітко говоритиме про те, що ЄС потребує єдності і стабільності, і ми очікуємо від президента (Євроради. – Ред.) Туска такого управління кризами, щоб отримати ефект європейської єдності, а не поділу Європи, оскільки сьогодні Європа не може собі дозволити чергову, штучно викликану кризу у відносинах Єврокомісія-Польща”, - наголосив Щерський. Він додав, що Польща потрібна ЄС для розв’язання реальних проблем, а “не створення непотрібної напруги”. 

За його словами, під час зустрічі з Туском Дуда представить свою точку зору на три головні проблеми, які сьогодні є в Євросоюзі: фіаско нинішньої міграційної політики ЄС і його наслідків для Європи, потенційну кризу, пов’язану з можливим виходом Великої Британії з ЄС, а також енергетичну кризу в ЄС, пов’язану, зокрема, з можливою згодою Брюсселя на будівництво газопроводу “Nord Stream 2”.

Крім зустрічі з Туском, Дуда також зустрінеться у Брюсселі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, за результатами чого відбудеться спільна прес-конференція. Пізніше, у командуванні сил НАТО в Європі (SHAPE) в Монсі президент РП проведе зустріч з головнокомандувачем сил НАТО на континенті Філіпом Брідлавом.

“Ми повинні спільно з партнерами по НАТО підготувати успіх саміту у Варшаві, що залежатиме від його змісту”, - констатував Щерський.

Це перший міжнародний візит Дуди цьогоріч. Нещодавно Щерський поінформував про графік візитів польського президента у першому півріччі. За його словами, Дуда зосередиться на контактах зі світовими лідерами, що має підвищити результативність варшавського саміту НАТО. Зокрема, польський лідер планує відвідати Норвегію, Данію, Італію, Німеччину, Чехію, Угорщину. Президент Польщі також має намір взяти участь у зустрічі "Веймарського трикутника" у Франції і в саміті з ядерної безпеки у Вашингтоні.

Ряд європейських політиків, міжнародних інституцій та світових ЗМІ з грудня критикують Польщу за порушення демократичних стандартів, зокрема в контексті змін до законів про Конституційний суд і Нацраду з питань радіо і телебачення. Минулого тижня Єврокомісія на закритому засіданні ухвалила рішення розпочати попередню оцінку стану верховенства права у Польщі, а 19 січня в Європарламенті відбудеться дискусія щодо ситуації в РП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-