ЄК почала перевірку конституційної реформи в Польщі

ЄК почала перевірку конституційної реформи в Польщі

Укрінформ
Єврокомісія, відповідно до своїх повноважень, розпочинає попередню оцінку щодо стану верховенства права у Польщі.

Про це заявив у середу перший віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс за результатами засідання колегії єврокомісарів, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

"Сьогодні ми вирішили, що Єврокомісія здійснить попередню оцінку з цього питання у рамках забезпечення верховенства права. Ми вирішили зробити цей крок на засадах наявної у нас інформації", - сказав віце-президент, який відповідає за верховенство права та дотримання Хартії про основоположні права Євросоюзу.

Він також повідомив, що найближчим часом здійснить візит до Варшави, щоб обговорити з польським керівництвом цю проблему.

Як відомо, у березні 2014 року Єврокомісія ухвалила рамкові засади із забезпечення верховенства права. Цей механізм застосовується у три етапи: попередня оцінка щодо стану верховенства права у країні-члені ЄС; надання рекомендацій; моніторинг виконання країною-членом цих рекомендацій. У випадку, якщо позитивного результату із дотримання рекомендацій та забезпечення верховенства права не буде отримано, Єврокомісія має право порушити це питання відповідно до ст. 7 Лісабонської угоди – "Просування та захист цінностей ЄС". За порушення європейських цінностей зазначена стаття передбачає навіть позбавлення права голосу країни-члена.

7 січня польський президент Анджей Дуда підписав закон, який передбачає призначення та звільнення керівників державних ЗМІ міністерством держмайна Польщі. Провладна більшість нещодавно також ухвалила у Сеймі та Сенаті закон, який ускладнює діяльність Конституційного суду. Ці кроки викликали протести польської громадськості та занепокоєння ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-