Парламентарі Чехії та Швейцарії приїдуть на урочисте засідання Ради

Позачергову сесію Верховної Ради, яка відбудеться 23 серпня для ухвалення постанови, пов’язаної з Кримською платформою, відвідають представники керівництва парламентів Чехії та Швейцарії.

Про це Голова Верховної Ради Дмитро Разумков повідомив під час брифінгу, який відбувся у межах його робочої поїздки в Миколаївську область, передає кореспондент Укрінформу.

“Дійсно буде позачергова сесія Верховної Ради України. Я сподіваюся, що вона відбудеться 23 серпня... На позачерговій сесії планується прийняття постанови про Кримську платформу про парламентський вимір. Станом на сьогодні у нас підтверджена інформація, що керівництво парламенту Чехії та Швейцарії буде присутнє у Верховній Раді (під час проведення позачергової сесії — ред.), - сказав Разумков.

Читайте також: Комітет ВР пропонує позбавити «депутатських» виплат за липень 73 парламентаріїв

Він також розповів, що наразі триває збір підписів народних депутатів для проведення позачергової сесії. Спікер українського парламенту пояснив, що згідно з Конституцією України та Регламентом Верховної Ради, для проведення такої сесії необхідно зібрати щонайменше 150 підписів парламентаріїв. Разумков висловив переконання в тому, що “їх (підписів — ред.) буде більш ніж достатньо для того, щоб у день проведення (Саміту — ред.) Кримської платформи, ми провели позачергову сесію”.

Окрім того він заявив, що Верховна Рада не планує розглядати жодних законопроєктів, у тому числі, «Про великий Державний Герб України», на урочистому засіданні до Дня Незалежності 24 серпня.

Читайте також: Дуда приїде на саміт Кримської платформи та 30-річчя Незалежності – МЗС

«Дійсно, 24-го (серпня, - ред.) у нас буде урочисте засідання. Для цього не потрібен збір підписів, тому що на ньому не буде прийматися жодних постанов, жодних законів або чогось іншого. Тому що я бачу, що лунають якісь виступи колег про те, що 24-го ми будемо приймати ті чи інші закони – закон про великий Герб – станом на сьогодні таких пропозицій про збір підписів поки що не надходило», - сказав Разумков.

Спікер додав, що «теоретично можливо все, але на тому засіданні, яке сьогодні планується 24 серпня на 30-річчя нашої Незалежності, жодних законів розглядатися не буде».

Як повідомляв Укрінформ, Кримська платформа - новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді зростаючим безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети - деокупації Криму та повернення його Україні.

Діяльність Кримської платформи має розпочатися на Саміті 23 серпня, на який запрошено дипломатів і лідерів іноземних держав.