У МЗС роз’яснили, що означає відступ від зобов'язань за Конвенцією з прав людини

Міністерство закордонних справ України роз’яснило, що інформування Ради Європи щодо відступу від зобов'язань, узятих відповідно до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод здійснюється Україною, починаючи з 2015 року у звʼязку зі збройною агресією РФ проти країни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба відомства.

«МЗС України періодично та на регулярній основі надсилає міжнародним організаціям підготовлену Міністерством юстиції України інформацію щодо відступу від зобов'язань за Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод та за Міжнародним пактом про громадянські і політичні права. На виконання положень Конвенції та Пакту, відповідне інформування здійснюється нашою державою, починаючи з 2015 року у звʼязку зі збройною агресією РФ проти України. Ця регулярна практика продовжилася і з лютого 2022 року в зв’язку з початком повномасштабного вторгнення і введенням у нашій державі воєнного стану», - заявили в МЗС України.

Зазначається, що інформування здійснюється на регулярній основі після продовження строку дії воєнного стану в Україні.

Читайте також: Україна тимчасово відступає від Конвенції з прав людини - Рада Європи

«У квітні 2024 Україна вчергове уточнила перелік існуючих обмежень і зменшила його. Це інформування стало вже двадцятим з 2015 року», - додали у відомстві.

У міністерстві також зазначили, що всі зроблені Україною повідомлення щодо відступу від зобов'язань перебувають у відкритому доступі.

Як повідомляв Укрінформ, постійне представництво України при Раді Європи передало генеральному секретарю РЄ оновлену інформацію щодо відступу від зобов'язань, узятих відповідно до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, у зв'язку з воєнним станом.