Мельник сказав, що потрібно зробити для ефективної боротьби з контрафактним тютюном

Для ефективної протидії виготовленню та розповсюдженню контрафактної тютюнової продукції на території України необхідна тісна співпраця ДФС, Державної прикордонної служби, Державної митної служби, Державної податкової служби та Нацполіції.

Про це голова ДФС Вадим Мельник написав на своїй сторінці у Фейсбуці.  

Мельник, зокрема, зазначив, що протягом останніх півроку у межах своїх повноважень Державна фіскальна служба побудувала комплексну і системну роботу з протидії виготовленню та розповсюдженню контрафактної тютюнової продукції. “Цього року нами вже вилучено з незаконного обігу 13,5 млн пачок сигарет на суму 447 млн грн, припинено діяльність 10 незаконних виробництв. Можу впевнено сказати, що наші слідчі й оперативники використали всі можливості, надані їм законодавством, щоб очистити ринки підакцизних товарів від недобросовісних підприємців. Мені не соромно за нашу роботу”, - зазначив голова ДФС.

Проте, за словами Мельника, “частка нелегальних сигарет на тютюновому ринку України з початку року збільшилася - в основному за рахунок зростання надходження такого товару з Duty Free".

Читайте також: ДФС вилучила понад 4,4 мільйона пачок сигарет вартістю майже чверть мільярда гривень

"Дані нашої аналітики співпадають з дослідженням "Kantar Україна", яке засвідчило зростання частки нелегальних тютюнових виробів у лютому 2021 року до 12,8%. І тренд зростання відсотку тіні на ринку тютюну, на жаль, зберігається”, - зауважив Мельник.  

Голова ДФС зазначив, що Державна фіскальна служба зреагувала на зростання підакцизної "тіні" і розслідує наразі три кримінальні провадження за напрямком легалізації цигарок через Duty Free. Водночас, додав Мельник, “аналіз ситуації на ринку чітко вказує нам, що зусиль самої лише Державної фіскальної служби для подолання такого складного і комплексного кримінального явища недостатньо".

"Потрібна тісна співпраця ДФС, Державної прикордонної служби, Державної митної служби, Державної податкової служби та Нацполіції. У кожного органу своя зона відповідальності, і лише спільними зусиллями ми заблокуємо усі можливі канали і способи виробництва, переміщення і виводу на ринок контрафактного тютюну”, - відзначив Мельник.

За його словами, “координація діяльності – це те, чого бракує зараз у боротьбі з незаконним обігом підакцизних товарів". "На мою думку, таким координуючим органом може бути Рада національної безпеки та оборони чи Офіс Генерального прокурора. Виносити це питання на такий високий рівень потрібно, бо збитки бюджету сягають десятків мільярдів гривень на рік”, - вважає Мельник.

Читайте також: У Києві ДФС провела 10 обшуків у торговців фальсифікованими цигарками

Тому Державна фіскальна служба “ініціює проведення міжвідомчої координаційної наради для розробки спільних заходів з детінізації ринку тютюнових виробів".

"Переконаний, що подолати тіньовий ринок тютюнової продукції у конструктивній співпраці з колегами з інших правоохоронних відомств та за умови належної координації спільних зусиль - цілком можливо”, - зазначає голова ДФС.

Як повідомлялося, за 6 місяців 2021 року ДФС вилучила контрафактної підакцизної продукції на суму 2,1 млрд грн, в тому числі тютюнових виробів на суму близько 450 млн грн.

Фото: пресслужба ДФС