Франція не забула і не забуде Бучу – Макрон

Франція не забула і не забуде Бучу – Макрон

Укрінформ
Жодні вчинені росією в Україні звірства, воєнні злочини та злочини проти людяності не можуть бути забуті і усі винні у них мають бути притягнуті до відповідальності, оскільки не може бути миру без справедливості.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив президент Франції Еммануель Макрон у своєму відеозверненні під час Бучанського саміту.

"Ми зібралися сьогодні, щоб вшанувати пам'ять жертв жахливих злочинів, вчинених у Бучі, Ірпіні, Бородянці та багатьох інших українських територіях, що були під російською окупацією. У березні 2022 року, коли українська влада відновила контроль над цими територіями, весь світ був вражений масовими стратами цивільних, тортурами, зґвалтуваннями, викраденням людей та депортацією людей, які були вчинені російськими військами", - зазначив він.

Читайте також: У Києві презентували документальні книги про окупацію Бородянки

За словами Макрона, російська агресивна війна призвела до "систематичних воєнних злочинів проти України та її народу" і "російські лідери дозволили цьому статися, навіть заохочували до них, зневажаючи міжнародне право – з чіткою ціллю використання насильства з метою підкорення українського народу".

"Франція не забула і не забуде Бучу. Як вона не забуде і широкомасштабні злочини, що вчинялися на українській території протягом вже понад року, в Ізюмі, в Маріуполі, Оленівці, та в усіх містах і містечках, де цивільна інфраструктура зазнавала систематичних атак з боку росії протягом зими", - наголосив французький лідер.

Читайте також: Геноцид українців задокументують у рамках «московського механізму» - Цимбалюк

Він підкреслив, що "жодні звірства та порушення міжнародного права, жодні воєнні злочини чи злочини проти людяності не мають бути забуті", оскільки "не може бути миру без справедливості".

На цьому тлі Макрон вказав на те, що з початку російської агресивної війни Франція надала Україні повну підтримку у боротьбі у розслідуванні злочинів, які проводяться українською судовою системою.

"З перших тижнів війни ми розгорнули команду судмедекспертів та жандармів для допомоги у зборі доказів та документування фактів. Ми також надали Україні дві мобільні лабораторії ДНК, які є дуже ефективними технологіями для розслідування злочинів. Ми також сприяємо навчання українських прокурорів у розслідуванні воєнних злочинів", - заявив президент Франції.

Читайте також: Звірства в Бучі показали світові, що таке війна путіна - Шольц

Також він додав про підтримку Францією у цьому плані міжнародних судів, починаючи з Міжнародного кримінального суду, а також продовженні спільної роботи з міжнародними партнерами "з метою створення механізму для притягнення до відповідальності за злочин агресії".

"Звільнення українських територій та перемога над російською агресією є першим кроком в напрямку стійкого та справедливого миру. Це – ціль нашої підтримки", - наголосив Макрон.

Читайте також: Фон дер Ляєн і Макрон відвідають Китай - говоритимуть про Україну

Як повідомлялося, 3 березня в Києві відбувся Бучанський саміт. За його результатами близько 50 держав та міжнародних організацій уклали Бучанську декларацію щодо відповідальності росії за скоєні в Україні злочини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-