Кулеба привітав запуск «московського механізму» ОБСЄ

Кулеба привітав запуск «московського механізму» ОБСЄ

Укрінформ
Глава МЗС України привітав запуск так званого "московського механізму" ОБСЄ з метою реагування на депортацію українських дітей росією та наголосив на необхідності рішучих спільних дій для зупинки цієї геноцидної практики.

Як передає Укрінформ, про це глава українського зовнішньополітичного відомства написав у своєму Твіттері.

"Я вітаю задіяння 45 країнами ОБСЄ московського механізму для розв'язання проблеми насильницького переміщення українських дітей росією. Ми потребуємо рішучих спільних дій, щоб зупинити цю геноцидну практику, повернути дітей назад в Україну та забезпечити притягнення винних до відповідальності", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Геноцид українців задокументують у рамках «московського механізму» - Цимбалюк

Як повідомляв Укрінформ, за підсумками засідання Постійної ради ОБСЄ 30 березня після консультацій з Україною було ініційовано "московський механізм" ОБСЄ, який буде зосереджений на проблематиці депортації українських дітей росією, включаючи незаконне усиновлення та асиміляцію в країні-агресорі.

Запуск механізму підтримали 45 держав-учасниць ОБСЄ, а саме: Албанія, Андорра, Австрія, Бельгія, Боснія і Герцеговина, Болгарія, Канада, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Грузія, Німеччина, Греція, Угорщина, Ісландія, Ірландія, Італія, Латвія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Мальта, Молдова, Монако, Чорногорія, Нідерланди, Північна Македонія, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Сан-Марино, Сербія, Словаччина, Словенія, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Туреччина, Велика Британія, Сполучені Штати Америки.

Читайте також: 38 країн ОБСЄ ініціювали запуск «московського механізму» щодо білорусі

За підсумками роботи трьох експертів буде оприлюднено доповідь, яка стане фактично першим окремим міжнародним звітом, присвяченим проблематиці незаконного переміщення росією українських дітей. Висновки експертів зможуть бути використані у рамках механізмів притягнення до відповідальності, у т.ч. Офісом Генерального прокурора, Міжнародним кримінальним судом тощо.

Читайте також: Депортація українських дітей до росії: ОБСЄ запустила «московський механізм» реагування

"московський механізм" ОБСЄ у людському вимірі взяв свою назву від однойменного московського документа ОБСЄ 1991 року, у якому, власне, і прописаний цей механізм та алгоритми його застосування. московський механізм - це один з рідкісних інструментів ОБСЄ, який держави-учасниці Організації можуть застосовувати для розгляду/моніторингу конкретних проблемних ситуацій з широкого спектра зобов’язань ОБСЄ у людському вимірі (права людини, основоположні свободи, міжнародне гуманітарне право тощо). Для цього формується експертна місія з-поміж незалежних експертів, яка розслідує повідомлення про порушення та готує звіт за підсумками роботи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-