Геноцид українців задокументують у рамках «московського механізму» - Цимбалюк

Геноцид українців задокументують у рамках «московського механізму» - Цимбалюк

Укрінформ
Експертна місія в рамках "московського механізму" ОБСЄ зосередиться на проблематиці депортації українських дітей росією, включаючи незаконне усиновлення та асиміляцію в країні-агресорі, та задокументує цей ганебний злочин геноциду проти українського народу.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк.

“Коли бачимо масштаб проблеми та залучені росією ресурси, то розуміємо, що депортація дітей та їх подальша насильницька асиміляція – це частина російської політики геноциду проти України. І дуже важливо, що експерти ОБСЄ будуть залучені до документування цього ганебного злочину, а також запропонують свої рекомендації, як з цією проблемою боротися", - прокоментував очільник української місії в ОБСЄ ініціювання "московського механізму" ОБСЄ стосовно депортації українських дітей росією.

Читайте також: Депортація українських дітей до росії: ОБСЄ запустила «московський механізм» реагування

За словами Цимбалюка, після видачі Міжнародним кримінальним судом ордера на арешт володимира путіна та марії льововій-бєловій російські дипломати почали активніше просувати наратив про нібито "порятунок українських дітей" та спамити "контраргументами" з метою розмивання російського злочину, оскільки спрацював страх бути притягнутим до відповідальності.

"Відтак, запуск московського механізму ОБСЄ – це про посилення ізоляції росії та політико-дипломатичного тиску на неї. І також це – більше визначеності щодо притягнення росії до міжнародно-правової відповідальності в майбутньому", - зазначив український постпред.

Читайте також: У Нью-Йорку біля ООН відкриється виставка про воєнні злочини рф

За підсумками роботи трьох експертів буде оприлюднено доповідь, яка стане фактично першим окремим міжнародним звітом, присвяченим проблематиці незаконного переміщення росією українських дітей. Висновки експертів зможуть бути використані у рамках механізмів притягнення до відповідальності, у т.ч. Офісом Генерального прокурора, Міжнародним кримінальним судом тощо.

Як повідомляв Укрінформ, за підсумками засідання Постійної ради ОБСЄ 30 березня після консультацій з Україною було ініційовано "московський механізм" ОБСЄ, який буде зосереджений на проблематиці депортації українських дітей росією.

Читайте також: 38 країн ОБСЄ ініціювали запуск «московського механізму» щодо білорусі

Запуск механізму підтримали 45 держав-учасниць ОБСЄ, а саме: Албанія, Андорра, Австрія, Бельгія, Боснія і Герцеговина, Болгарія, Канада, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Грузія, Німеччина, Греція, Угорщина, Ісландія, Ірландія, Італія, Латвія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Мальта, Молдова, Монако, Чорногорія, Нідерланди, Північна Македонія, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Сан-Марино, Сербія, Словаччина, Словенія, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Туреччина, Велика Британія, Сполучені Штати Америки.

Читайте також: Cенат Польщі засудив злочинну депортацію українських дітей до росії

"московський механізм" ОБСЄ у людському вимірі взяв свою назву від однойменного московського документа ОБСЄ 1991 року, у якому, власне, і прописаний цей механізм та алгоритми його застосування. московський механізм - це один з рідкісних інструментів ОБСЄ, який держави-учасниці Організації можуть застосовувати для розгляду/моніторингу конкретних проблемних ситуацій з широкого спектра зобов’язань ОБСЄ у людському вимірі (права людини, основоположні свободи, міжнародне гуманітарне право тощо). Для цього формується експертна місія з-поміж незалежних експертів, яка розслідує повідомлення про порушення та готує звіт за підсумками роботи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-