У Британії розробили новий метод лікування раку за допомогою технології MINIMA

У Британії розробили новий метод лікування раку за допомогою технології MINIMA

Укрінформ
Група вчених із Університетського коледжу Лондона продемонструвала дієздатність технології лікування пухлин, заснованій на магнітному впливі на злоякісні клітини на прикладі мишей та пацюків.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на дослідження, опубліковане у Advanced Science.

Новий метод отримав назву "мінімально інвазивна абляція під візуальним контролем" (MINIMA, Minimally INvasive IMage-guided Ablation). В його основі лежить використання апарату магнітно-резонансної томографії (МРТ) та нагрітих металевих сфер діаметром 2 мм. Ці сфери або «термозерно» вводять в організм, а після цього кладуть «пацієнта» в апарат МРТ. МРТ зазвичай застосовується з метою діагностики, але в даному випадку магнітне поле, яке створює сканер, дозволяє пересувати сталеві кульки всередині тіла.

Таким чином сфери починають рухатися у бік пухлини з точністю у 0,3 мм. Завдяки отриманому теплу вони руйнують ракові клітини та не зачіпають при цьому здорові.

Вчені провели успішні дослідження на мишах, пацюках та мозку свині.

Металічну сферу нагрівали в мозку пацюків протягом однієї хвилини. Цього виявилося достатнім, щоб навколо термозерна утворилася сферична ділянка з мертвих клітин, об'ємом близько 12,3 кв мм. Але ефектом виявилося можливим керувати через тривалість нагрівання, а також вибір розміру самої сфери, збільшення якого призводило до сильнішого нагрівання, а отже - і сильнішої дії.

Результати дослідження на мишах виявилися теж успішними. У цих піддослідних термозерно нагрівали в місці пухлин протягом п'яти хвилин із перервами в одну хвилину після кожної хвилини нагрівання. Одразу після процедури науковці відзначили суттєве послаблення сигналу від ракових клітин, якого не помітили у мишей, яким термозерно лише імплантували. А через десять діб після процедури об'єм пухлин у них був меншим у середньому у п'ять разів, у порівнянні з контрольними. У деяких тварин, за якими спостерігали ще протягом 33 днів після втручання, пухлини майже повністю зникли.

Читайте також: Львівські медики видалили поліцейському 11-кілограмову злоякісну пухлину

Вчені зазначають, що метод MINIMA дозволяє ефективно лікувати різні види раку, але це ще планується довести за допомогою клінічних досліджень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-