Дієтологиня розповіла про користь бобових для організму

Дієтологиня розповіла про користь бобових для організму

Укрінформ
Квасоля, горох, сочевиця та нут — джерела вегетаріанського білка, які містять складні вуглеводи, клітковину, мінерали.

Про їх користь розповіла на своїй Фейсбук-сторінці дієтологиня Світлана Фус, передає Укрінформ.

Вона зазначила, що сочевиця, нут і квасоля - лідери за вмістом білка у рослинних продуктах. У приготованому вигляді ці бобові містять 5-8 г білка на 100 г продукту.

Також у їх складі складні вуглеводи, клітковина, важливі вітаміни, особливо групи В, мінерали. Щодо другого, то близько 7-10 г клітковини містяться на 100 г готового продукту. Це важливо, адже клітковина допомагає травленню, поліпшує виведення токсичних речовин з організму, і в комбінації з білком надає відчуття ситості. Завдяки цьому можна легше підтримувати здорову вагу тощо.

“Всі бобові належать до продуктів із низьким глікемічним індексом 20-35. Не потрібно турбуватися і за жири - бобові містять їх мало - від 0,5 до 3 г на 100 г готового продукту. І вони не такі калорійні, як, наприклад, горіхи”, - зазначила Світлана Фус.

Дієтологиня додала, що  бобові мають і високий вміст фолієвої кислоти та заліза. Проте, є і недоліки: містять фітати, що заважають засвоєнню мінеральних елементів, інгібітори протеази, які не дають повноцінно засвоюватися білкам, а ще галактоолігосахариди і фруктани, які викликають здуття живота і навантажують травну систему.

Читайте також: Дієтологиня розповіла про користь квашеної капусти

Для усунення негативного впливу бобових необхідно:

- Сушені бобові перед готування попередньо замочити на 18 годин у воді, яку підкислити соком лимону, покласти у тепле місце. Воду, яку було використовували для замочування, потрібно вилити. Це зменшує вміст фітинової кислоти на 20-30%.

- Відварювати бобові можна у два етапи. Довести до кипіння, проварити 5 хвилин, потім злити воду, і знову залити їх свіжою водою, доварити до готовності. Це мінімізує ризик здуття живота.

- Готувати бобові до повного приготування, недоварені вони можуть подразнювати травну систему. Сіль краще додавати наприкінці варіння, коли овочі розм’якшаться.

- Треба підібрати свою порцію бобових, оскільки 150 г можуть викликати негативну реакцію з боку кишківника, а 50 г - засвоїтися абсолютно спокійно.

- Бобові не повинні довго зберігатися приготованими.

- Вводити в раціон бобові неохідно поступово - один - два рази на тиждень в невеликих кількостях,стежити за реакціями свого організму. До бобових, які ліпше сприймаються організмом, належать: зелена квасоля, червона сочевиця і зелений горошок.

- Додавайте свіжу зелень до бобових — це допоможе запобігти здуттю живота.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-