Звідки береться дух Нового року та Різдва

Звідки береться дух Нового року та Різдва

Укрінформ
Європейські вулиці вже сяють вогнями, а в Україні тривають конкурси на кращі декорації до свят

Кінець грудня, й Україну мало-помалу огортає передноворічно-різдвяна атмосфера. Першими святкові декорації подіставали, здається, супермаркети. А далі – й цілі вулиці міст. Останнім часом не тільки комунальники про те дбають – у деяких містах закликали долучитися й громадян. Стимулюють, так би мовити, вироблення традицій.

Так, у Тернополі уже кілька років поспіль міська громада організовує цікаві атракційні конкурси – цьогоріч містяни змагатимуться за найкраще прикрашену локацію. Наприкінці листопада у Львові стартував конкурс на найкращу різдвяну вітрину. І навіть у Радомишлі місцевий «Центр розвитку ремесел та мистецтв» організував дорослих і малих, щоб створювати святкові прикраси з атласної стрічки, якими до новорічно-різдвяних свят декорують центральну частину міста.

Дух свята – це важливо. Він підносить настрій, перелаштовує думки на позитив, єднає нас, вселяє віру в краще, бажання творити добро, дбати про тих, кому серед цієї краси все ще сумно. Красива квартира – це сімейна радість, а прикрашене місто – то сила. І це давно знають у Західній Європі, тому міста і містечка там напередодні Різдва такі ошатні, ніби іграшкові, пряничні. Традиції святкування такі давні, що аж заздрощі беруть. Але ми наздоженемо. 

ЯК ТЕРНОПОЛЯНИ ЗА КАЗКУ ЗМАГАЮТЬСЯ 

"Феєрія новорічного міста" охопила Тернопіль. Назва говорить сама за себе. Ідея в тому, аби з 1 грудня аж до 20 січня жителі міста силами власної фантазії, оригінальності цікавих ідей створювали на своїх вулицях, у під’їздах і на балконах, у вікнах і вітринах справжню веселкову феєрію серед зими. «Важливо все: візуалізація, кольори, звуки, навіть запахи. Усе це разом покликане створити у містян, туристів, гостей міста позитивні емоції, справжню атмосферу свят, що наближаються», – пояснює начальник міського управління культури і мистецтв Світлана Козелко.

Конкурс, до якого запрошують усіх жителів обласного центру, установи, підприємства, ресторани, кафе, торговельні та навчальні заклади, – має три номінації. Це – «Зелена Модниця», «Настрій, дарований серцем» та «Карнавал прикрас»: за найкраще оформлення ялинки, подвір’я, зовнішнього вигляду оселі й вітрини відповідно. Кожен учасник конкурсу заздалегідь починає працювати над тематикою, продумує зміст, святкову ідею, якусь історію. А потім журі оцінює нестандартні рішення, екологічність матеріалів, сталість прикрас.

В останні роки особливої популярності у тернополян набуває саме «Карнавал прикрас». Й у передноворічні дні вітрини міських магазинів перетворюються на своєрідні віконця у світ казки, де красуються традиційні атрибути-символи Нового року і панує дух Різдвяних свят.

«Знаючи, що серед кольорів-символів Нового, 2022 року обрано сріблястий відтінок, ми це використали в оформленні нашого магазину, – каже продавчиня Світлана Сененська. – Виставили старе піаніно, валізу, ретро-телевізор, елементи старого автомобіля із розмальованим лобовим склом».

Поруч – іграшки, штучні ялинки. Люди йдуть, зупиняються, діти тягнуть батьків зайти у магазин, подивитися, що там є, заходять і виходять з покупками й посмішками…

А ось у сусіднім магазині у вітрині виставили велетенського сніговичка й кота. Усі – з пов’язаними барвистими шарфами. Гарно й тепло.

Неодмінний атрибут цьогорічних святкових тернопільських вітрин – дерево, як образ, символ-стихія Нового, 2022 року.

«Ми дотримуємося мінімалізму. Доріжку до кафе оформили імпровізованими деревами, які світяться. Блиск відбивається у склі на вітринах фасаду, й виглядає так, що заходить такою світловою доріжкою на територію, яка вабить до себе сотнями маленьких світлячків, – каже менеджер закладу Наталія Куца.

Поруч – ще одна будівля середмістя Тернополя. На першому поверсі – магазин, а у ньому господиня Вікторія Самуляк.

«Хочемо нагадати, що головне у наступному Новому році – єдність людини і природи. Бачите, тут – пеньок, на ньому мох, старий непотріб – металева діжка, але пофарбована екологічно чистою фарбою, поруч звірята, теж із екоматеріалів, тобто – така собі міні-сценка, яка спонукає пішоходів зупинитися, роздивитися цю атракцію, задуматися над органічним поєднанням природи і людини, як її невід’ємної частини», – показує пані Вікторія.

В іншій вітрині на вулиці Руській привертає увагу образ Часу – годинник, виготовлений із цупкого паперу, поруч розташовані будиночки у світлих, пастельних тонах: символ домашнього затишку…

«Знаєте, дехто з учасників нашого конкурсу "Феєрія новорічного міста» у минулі роки казав, що для них премія не була основною мотивацією. Важливіше – долучитися до загальної громадської ініціативи, яка вже просто стає традицією», – зізнається пані Світлана. Каже, людям дійсно хотілося оригінально прикрасити заклад чи вітрину, створити певний настрій. І дійсно помітно, що люди прагнуть жити в оточенні краси, комфортності, як кажуть тепер – «атмосферності». «І вірю, що прагнуть бодай на півтора місяця, на час новорічно-різдвяних світ поринути у світ казки, мрій і сподівань», – посміхається начальниця міського управління культури і мистецтв.

Може, передноворічно-різдвяний Тернопіль – це не Нью-Йорк, Лондон чи Париж із їхніми супервітринами, справжніми театральними декораціями. Але це не важливо.

Головне, що "Феєрія новорічного міста" говорить містянам, що творення новорічного настрою – у їхніх руках. І що українцям це до вподоби, свідчать з любов’ю оформлені у ці дні вітрини у «Файному місті». І кожна така святково облаштована вітрина – це свідчення головної ідеї: Новий рік і Різдвяні свята потрібно святкувати з тими, кого любиш. А це, окрім своїх рідних і близьких – місто. Місто, в якому живеш ти і твоя родина.

ЦІ СЯЮЧІ ВУЛИЦІ ВІДНЯ

Різдво у Відні та Австрії загалом – це справді найбільш важливе та очікуване свято року. Передріздвяний час в його очікуванні сповнений чудових традицій, які шануються місцевими і з захопленням сприймаються приїжджими. Святковий дух, який створюється в результаті цих традицій і підготовки до свята, також консолідує та згуртовує суспільство.

І особливу роль у створенні цього різдвяного духа у Відні віддають саме різдвяному освітленню на вулицях міста. Піднесений настрій та надія, які випромінює ілюмінація, також є важливими в наш час непевності через пандемією.

"Важливо, щоб у ці важкі часи святкове освітлення було і випромінювало впевненість і надію. Важливо, щоб – незважаючи ні на що – люди не втрачали радості в різдвяну пору! Солідарність, милосердя та згуртованість – це ті цінності, які об’єднують наше суспільство!", – так сказав мер Відня Міхаель Людвіг під час урочистого запуску міського різдвяного освітлення всередині листопада. 

Адвент – це той час, коли Відень перетворюється на великий різноманітно сяючий вогник. Святкову ілюмінацію можна побачити скрізь – на вікнах приватних будинків, їх вхідних дверях, балконах та терасах, фасадах магазинів, кафе та ресторанів, закладах культури і туристичних об’єктах. Крім власної ініціативи громадян, підприємців, існує і впорядкований підхід, коли влада та бізнес співпрацюють у світловому декоруванні основних торгових вулиць та точок. І це допомагає не лише отримати кращий загальний результат та зекономити кошти, а й дозволяє уникнути непотрібного хаосу в святковій ілюмінації – коли кожен вішає, що хоче, не дивлячись, чи пасує воно до загального образу.

Проєкт з різдвяного освітлення торгових вулиць Відня існує вже понад 10 років і співфінансується самими підприємцями, магазини яких розміщені на цих вулицях (а в кожної вулиці є своя спілка підприємців), владою міста та економічною палатою Відня. Завдяки спільним зусиллям, святкове освітлення на торгових вулицях столиці Австрії вже стало впізнаваним і перетворилося на справжню родзинку – адже кожна з вулиць має своє продумане та неповторне освітлення. Крім того, ця співпраця дозволила модернізувати святкову ілюмінацію і зменшити споживання електроенергії – після встановлення LED-лампочок енерговитрати зменшилися на 80%. 

Як і в минулому році, цьогоріч у Відні засяяли три десятки торгових вулиць та центрів, створюючи адвент-настрій у віденців та гостей з усього світу і переносячи їх у справжню різдвяну казку. За офіційними підрахунками, у місті можна побачити 1279 різних ілюмінаційних мотивів. А якби все різдвяне освітлення можна було вивісити одне за одним, то його довжина склала б 16 кілометрів! Загалом використовується близько 2 млн світлодіодних ламп, близько 190 км кабелю. 

Грабен (Graben), 1-й район або ("Внутрішнє місто").

Вишукані люстри з теплим білим світлодіодним світлом надають незрівнянне сяйво та ідентичність цій вуличці у центрі міста, яка поєднує площу Святого Стефана з вулицею Кольмаркт. Вони нібито вказують на важливість Грабена як однієї з історично найважливіших торговельних вулиць Відня, прокладеної колись на місці засипаного оборонного рову римського табору.

Кольмаркт (Kohlmarkt), 1-й район

На Кольмаркт, одній з найдорожчих вулиць австрійської столиці, сяють "світлові штори" з понад 130 тис. світлодіодних лампочок. Поруч із приблизно 2500 мигаючими вогнями створюється враження суцільної стелі зі світла, яка гармоніює з гламурною атмосферою внутрішнього міста на цій історичній торговій вулиці.

Габсбургергассе (Habsburgergasse), 1-й район

Паралельно до Кольмаркт від Грабена йде провулок Габсбургергассе, названий на честь правлячої династії, яка колись керувала найбільшою імперією в Європі. Королівський слід відобразився тут і в святковій ілюмінації: над вуличкою світяться корони, нагадуючи про колишнє імперське минуле Відня.

Шпігельгассе, 1-й район

Поруч із Грабеном від Штефанплатц розкинулася ще одна історична вуличка – Шпігельгассе ("Дзеркальна вулиця"). На ній колись продавали дзеркала і зараз вони знайшли місце в різдвяній ілюмінації вулиці: 23 зірки розміром 2,6 метра мають дзеркальну кулю в центрі, символізуючи колишні предмети продажу на Шпігельгассе.

Кернтнер-штрасе, 1-й район

Ще одна з найвідоміших торгових вулиць Відня, яка веде від Штефансплац до Віденської державної опери, у різдвяний час виглядає як благородний та стильний витвір мистецтва. Асиметрично розташовані світлові елементи, які нагадують класичні форми кришталевих люстр, забезпечать незабутню прогулянку історичною частиною міста.

Аннагассе (Annagasse), 1-й район

Прогулюючись Кернтнер-штрасе, можна звернути в один із провулків – Аннагассе – і потрапити у справжню різдвяну магію: десять гірлянд, створених з 10 тис. світлодіодних лампочок, зображають музичні ноти першого такту пісні "Тиха ніч, свята ніч" – створеного в Австрії й одного із найвідоміших у всьому світі різдвяних співів.

Ротентурм-штрасе (Rotenturmstraße), 1-й район

Різдвяне сяйво Ротентурмштрассе можна спостерігати від Шведенплац до собору Святого Стефана. Червоний колір і кулеподібна форма світлових елементів незвичайно великих розмірів відображають жвавість цієї традиційної торгової вулиці.

Квартал палаців (Palaisviertel), 1-й район

Концепція різдвяної ілюмінації у Palaisviertel, де розміщені низка палаців, називається "Light Tubes" і зображає циліндри, що світяться. Завдяки 200 тис. кристалів, світлові елементи простої форми створюють просторовий ефект, а завдяки світлодіодній технології – й економно витрачають електроенергію. Вражаючі балдахіни засяяли у кварталі палаців уперше у 2021 році.

Маріягільфер-штрасе (Mariahilfer Straße), 6-й район

Маріягільферштрассе, найдовша та одна з найвідоміших торгових вулиць міста, сяє в традиційному освітленні, зберігаючи певний ретро-шарм. При цьому, в ілюмінації є сенсори, які фіксують освітлення численних вітрин і адаптують свою яскравість до них.

Олег Снітовський, Тернопіль. Василь Короткий, Відень

Фото – авторів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-