У Вінниці запровадили соціальну послугу супроводу дітей під час інклюзивного навчання

У Вінниці запровадили соціальну послугу супроводу дітей під час інклюзивного навчання

Укрінформ
Соціальна послугу супроводу дітей з особливими освітніми потребами під час інклюзивного навчання передбачає надання підтримки та допомоги в пересуванні, комунікації, харчуванні.

Про це повідомляє департамент соціальної політики Вінницької міської ради, передає Укрінформ.

«Соціальна послуга передбачає надання підтримки та допомоги в пересуванні, комунікації, харчуванні, орієнтації у просторі на території закладу освіти. Цей проєкт потрібний нашій громаді. Він має отримати підтримку і на державному рівні. Особливо, що стосується фінансового забезпечення», - зазначила директорка департаменту соціальної політики Вінницької міської ради Валентина Войткова.

За її словами, аби така послуга була започаткована у місті, департамент соціальної політики Вінницької міської ради подав заявку на участь в пілотному проєкті «Розвиток соціальних послуг».

Однією з умов участі є фінансування соціальної послуги з бюджету територіальної громади не менше 20% від запитуваного обсягу. Депутати міськради на сесії підтримали рішення щодо надання соціальної послуги під час інклюзивного навчання.

Для втілення проєкту спеціальне навчання пройшли 9 людей, зокрема і батьки дітей, які потребують супроводу. Вже у листопаді вони будуть супроводжувати дев'ятьох дітей, які навчаються у школі №33, де організовані інклюзивні класи. Підготовкою займалась ГО «УСІ», яка долучилася до реалізації проєкту.

Посадовиця наголосила, що Вінниця стане першою громадою, де почнуть надавати соціальну послугу супроводу дітей. Це можливість покращити якість інклюзії у школах територіальної громади та допомогти дітям, яким потрібна така підтримка.

Станом на 1 вересня на території Вінницької міської територіальної громади із 228 дітей, які навчаються в інклюзивних класах, 47 дітей потребують супроводу під час навчання.

Читайте також: На Вінниччині 16 громад отримали шкільні автобуси з місцями для учнів з особливими потребами

Як повідомляло агентство, 2021 року уряд спростив умови участі територіальних громад у пілотному проєкті «Розвиток соціальних послуг». Кожна громада, яка візьме участь у проєкті, отримає від держави до 2 млн грн на рік на розвиток соціальних послуг. Ці кошти можна використати на запровадження ключових соціальних послуг: денного догляду для дітей з інвалідністю, осіб з інвалідністю та людей похилого віку; супроводу під час інклюзивного навчання; соціального супроводу при працевлаштуванні та під час роботи; тимчасового відпочинку для батьків або опікунів, які доглядають за дітьми з інвалідністю; підтриманого проживання; стаціонарного догляду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-