Найбільший у світі завод з видалення CO2 із повітря запрацював у Ісландії

Найбільший у світі завод з видалення CO2 із повітря запрацював у Ісландії

Фото
Укрінформ
Найбільший у світі завод, призначений для видалення вуглекислого газу з повітря та перетворення його на камінь, почав працювати цієї середи в Ісландії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Science Alert.

Завод під назвою Orca (ісландською це означає «енергія») складається з чотирьох агрегатів, кожен розміром з контейнер для морських перевезень. Вентилятори «проганяють» повітря через фільтри, які затримують вуглекислий газ. Після заповнення фільтрів система закриває вхідні отвори та здійснює нагрів, щоб вивільнити зібраний CO2, і таким чином отримати газ високої концентрації. Зібраний вуглекислий газ змішується з водою, і ця суміш закачується на глибину 1000 метрів у спеціальні отвори в базальтовій породі. Там суміш CO2 з водою має скам'яніти.

Зазначається, що цей завод може видаляти з повітря 4000 тонн вуглекислого газу на рік. За даними Агентства з охорони навколишнього середовища США (EPA), це дорівнює викидам приблизно 870 автомобілів.

Читайте також: Китай взяв зобов'язання до 2060 року досягти нульових викидів CO2

Прихильники технології, що застосовується на цьому заводі, переконані, що вона може стати важливим інструментом у боротьбі зі зміною клімату. Водночас критики вказують, що технологія занадто дорога, і її масштабне запровадження розтягнеться на десятиліття.

Фото: The Orca plant. (Climeworks)

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-