На Закарпатті полікували вікові дуби біля дерев'яної готичної церкви

На Закарпатті полікували вікові дуби біля дерев'яної готичної церкви

Фото
Укрінформ
На Закарпатті арбористи полікували столітні дуби біля готичної церкви св. Архангела Михаїла XVII ст. у селі Крайниково. Деяким деревам більше ніж 600 років.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив керівник закарпатського Інституту еколого-релігійних студій Олександр Бокотей.

“Всього в Українських Карпатах залишилося тільки чотири дерев'яні церкви готичного стилю і їх збереження разом з віковими деревами навколо мають надзвичайно велике значення. Церква у Крайникові — одна з таких, дуби там мають від 350 до 600 років, вони не тільки природна окраса храмового комплексу, але й несуть практичне значення: оберігають церкву від блискавки, а також замокання. Адже церква знаходиться в болотистій місцевості і могутня коренева система дерев держить будівлю знизу, захищаючи від сповзання з місця”, - повідомив він.

За словами Бокотея, за попередньою оцінкою, найстаршому дубу біля церкви в Крайникові близько 600 років, вік інших – близько 350. Дуби мають висоту 30 м, розмах крони  20-25 метрів і 6 метрів в обхваті стовбура.

“На початку 2021 року у зв’язку з погодними умовами, на жаль, один із чотирьох унікальних вікових дубів біля церкви в Крайникові упав. Після цього представники місцевої громади заговорили про те, що дерева несуть загрозу і їх необхідно зрізати. Експерти інституту не могли закрити на це очі і взяли на себе місію по проведенню непростих перемовин з органами влади, природоохоронних органів та місцевих органів влади задля спільних пошуків виходу із складної ситуації.” - каже Бокотей.

За його словами, для збереження унікальної природної і культурної спадщини було залучено команду арбористів з усієї України. У процесі лікування дерев інженери стабілізували крону одного дуба, зв'язали найбільш аварійні гілки відповідними тросами, розчистили дупла дерев, зняли і вкоротили сухі гілки.

За словами арбориста Роберта Альбрехта, серед основних проблем крайниківських вікових дубів — ураження головної розвилки дубовим трутовиком. Крім того, дерева мають чимало сухих гілок (деякі з надзвичайно великою вагою), проте, на жаль, часто саме вони тримають крону в певному балансі.

Згідно з фаховим висновком арбориста Володимира Ветроградського, надалі з крайниківськими дубами потрібно працювати в чотирьох напрямках: стабілізація крони з метою унеможливлення її розвалювання, пригнічення розвитку трутовика, який руйнує дерева зсередини, розчистка дупел і консервація їх з метою мінімізації ризику розвитку грибів та зняття або вкорочення частини гілок, що загрожують падінням або розбалансовують крону.

Читайте також: У Вінниці відбудеться екологічний форум «ДІЛИ»

Збереження дубів підтримується Інститутом еколого-релігійних студій (ІЕРС) в рамках проєкту «Молодіжна школа сталого розвитку Карпат» (менеджер проєкту Іван Тимофеєв), який реалізується у співпраці з Союзом охорони природи Німеччини (NABU) за підтримки VGP FOUNDATION.

Фото з відкритих джерел та Інституту еколого-релігійних студій

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-