У День пасічника на Львівщині відбудеться фестиваль «Медова забава»

У День пасічника на Львівщині відбудеться фестиваль «Медова забава»

Укрінформ
З нагоди Дня пасічника, 8 серпня у селі Ганачівка на Львівщині проведуть фестиваль «Медова забава» та круглий стіл про перспективи розвитку бджільництва з фокусом на експорт.

Про це під час брифінгу у Львівській ОДА повідомили організатори, передає Укрінформ.

«Фестиваль «Медова забава» проводиться вже вдесяте на Перемишлянщині. Чому саме тут? Бо тут була створена перша в Європі школа бджільництва. І в мальовничому куточку, біля села Ганачівка, ми проводимо цей фестиваль. На нього традиційно з'їжджаються всі пасічники області і всієї Західної України», - зазначив голова ГО «Майбутнє Опілля» Степан Микитів.

У межах фестивалю відбудеться ярмарок продукції бджільництва, розважально-відпочинкові заходи, серед яких – виступи творчих колективів, майстер-класи народних промислів, конкурси для дітей, конкурс медоварів та запалення ватри.

Окрім традиційних забав та ярмарку, цього року ключовим заходом фестивалю стане круглий стіл, присвячений перспективі розвитку бджільництва та фінансовій підтримці галузі.

«Це надзвичайно важливо, адже на Львівщині працює понад 4тис. пасік, які виробляють близько тисячі тонн меду, в національних масштабах – це дуже хороший показник. Більше половини всього українського меду експортується до ЄС. І саме тут наш регіон у виграшному положенні, бо ми знаходимося поряд з найбільшим споживачем меду у світі. Тому слід реалізовувати цю галузь з фокусом на експорт. І про це варто говорити. Оскільки ми зацікавлені, щоб кількість офіційно зареєстрованих бджолярів зростала», - зазначила керівник департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА Тетяна Гетьман.

Читайте також: Як розважаються люди поважного віку: на Черкащині діє літній табір для пенсіонерів

За словами Гетьман, основною проблемою пасічників Львівщини є те, що лише половина мають ветеринарні паспорти, тобто працюють офіційно. А всі інші не мають доступу до програм фінансової підтримки, які щороку розширюються. На даний момент працює державна підтримка бджільництва: це дотації на наявні бджолосім’ї для тих пасік, які мають від 10 таких бджолосімей. Також компенсується вартість закуплених бджолопакетів бджоломаток. А ще є обласні програми з кредитів, які надаються під 5% річних терміном до 5-ти років у розмірі, визначеному бізнес-планом, та суму не більшу 700 тис. грн.

Одним із культурно-інформаційних заходів фестивалю стане виставка, присвячена 150-й річниці від дня народження українського скульптора, майстра монументально-декоративної скульптури Григорія Кузневича, який жив та похований в Ганачівці. Цей рік Львівська обласна рада оголосила роком Григорія Кузневича і в межах фестивалю буде кілька проєктів, присвячених скульптору.

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-