В Австрії досліджують можливість переробки водоростей в одноразовий посуд

В Австрії досліджують можливість переробки водоростей в одноразовий посуд

Укрінформ
Скошені під час очищення річок водорості можна було б у подальшому використовувати як сировину для біогазових установок і добриво, так і для виробництва одноразового посуду.

Як передає Укрінформ з посиланням на Der Standard, відповідні дослідження з переробки вородоростей проводять в інституті хімії відновлювальної сировини Університету природних ресурсів і прикладних наук (BOKU) Відня.

«На даний момент скошені водорості викидають або компостують. З них можна виготовляти добриво, сировину для біогазових установок або одноразовий посуд», - йдеться у повідомленні.

Група дослідників з BOKU наразі активно працює над тим, як можна переробляти водорості, яких місто Відень скосило вже тисячі тонн і на що було витрачено мільйони євро. На переконання керівника інституту хімії відновлюваної сировини та викладача університетсько-дослідницького центру у м. Тульн Томаса Розенау, переробка водоростей є можливою, хоча складно все теоретично спрогнозувати, і тому потрібно просто пробувати на практиці.

Одна з ідей полягає у пресуванні водоростей під високою температурою з метою виготовлення одноразового посуду (контейнерів) для їжі. При цьому якщо такий контейнер випадково потрапить у воду чи його залишать у лісі, то він розкладеться протягом кількох днів, без шкоди для навколишнього середовища.

"Фестиваль на Дунайському острові (у Відні – ред.) з тарілками та пакунками для картоплі фрі, виробленими з водоростей, що росли поруч? Це було б хорошим свідченням збереження природи", - переконаний Розенау.

На переконання дослідників, окрім компосту, водорості можна використовувати і як сировину для біогазових установок. При цьому якщо проміжні етапи будуть занадто складними, то водорості можна також змішувати з існуючою біомасою, що має покращити результат.

Читайте також: У Житомирі виготовляють біопосуд із конопель

Водночас Розенау вважає, що створення окремого підприємства для переробки водоростей не є доцільним через те, що їх косіння є сезонною роботою, а також через невеликі об’єми. А тому було б вигідніше інтегрувати переробку водоростей до потужностей існуючих підприємств.

Фото: dobrenok.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-