Турецький хамам: для чого ходити в оригінальну східну баню

Турецький хамам: для чого ходити в оригінальну східну баню

Укрінформ
Побувати в хамамі – ніби отримати дозу оздоровлення за давнім османським порядком і відчути себе на відпочинку, як Хюррем Султан

Баня по-турецьки або хамам – це не просто місце для гігієнічних процедур, це – ціла філософія відпочинку з багатою історією. Хамами можна зустріти в арабських країнах, Середній Азії та на Близькому Сході. В часи Османської імперії хамам був місцем, де чоловіки вирішували державні справи, приймали важливі рішення, обговорювали комерцію. Жінки обмінювалися новинами, пліткували, вибирали наречених своїм синам. Історію хамама в Туреччині рахують з часів цивілізації шумерів, що близько 6 тисяч років. Мабуть, у ті часи зналися на якісному відпочинку, бо ж нікуди не поспішали і мали час на насолоду. А для нас сьогодні – це спосіб перезавантажитися душею й тілом, ніби й розслабитися, та водночас зарядитися енергією, щоб після турецької відпустки – з новими силами до звершень!

РОЗСЛАБИТИСЬ НА «КАМЕНІ-ПУПІ»

Турецький хамам дуже відмінний від бань чи саун, до яких ми звикли. Тут немає високих температур, на відміну від бані, і дуже волого, на відміну від сухої сауни. У хамамах температура підтримується на рівні 45-60°C, вологість повітря – 80-100%. Приємна для тіла температура та висока вологість допускають тривале перебування в хамамі без стресу для організму. Слово «хамам» походить з арабської, означає «гріти», «поширювати тепло». Система обігріву вбудована у стінах, лавах, підлозі та великому кам’яному підвищенні посередині основної зали, яке називають göbek taşı, що можна перекласти як «камінь-пуп». Він – «серце» хамаму, на нього лягають, аби розігріти та розслабити тіло.

Традиційно хамам складається з трьох основних частин: sıcaklık (сиджаклик) – гаряча кімната, lliklik (ліклік) – тепла кімната та soğukluk (соуклук) – холодна кімната. Також до основних приміщень можуть примикати менші для проведення хамамних процедур. Про них пізніше.

Сама будівля має особливу будову. Дах класичних хамамів має купольну форму, свій купол над кожним приміщенням. Зроблено це не для краси, а для того, аби після підняття пару догори він не осідав у вигляді крапель, не скапував, а плавно скочувався по куполоподібній стелі та стінах додолу. Куполи мають віконця для природного освітлення. В них вставляють товсте скло, яке колись називали «око слона».

Стіни товсті, кам’яні, оздоблення всередині теж з натурального каменю (він довго зберігає та рівномірно розподіляє тепло).

НЕЗМІННИЙ СТОЛІТТЯМИ БАННИЙ ПОРЯДОК

Хамами були доступні як султанам, так і простому люду. Вони були і при палацах, і громадські. Раніше сюди ходили ледь не з самісінького ранку і сиділи до пізнього вечора. До пандемії сучасні турецькі хамами відкривалися о 5-6 ранку та зачинялися до опівночі, а деякі працювали цілодобово. Щоправда, середній час перебування в хамамі зараз значно скоротився – до 3-4 годин (не ті часи, не та філософія). В давнину хамами були лише роздільними – жінки та чоловіки приймали процедури в окремих частинах однієї будівлі. Нині існують змішані хамами, здебільшого вони працюють при готелях та спортивних центрах, тоді як старі турецькі бані залишаються або роздільними, або запроваджують «жіночі» й «чоловічі» дні.

Всі процедури в хамамі належить проводити неспішно, ретельно та з насолодою. Їх порядок незмінний уже багато років. Спочатку в загальному приміщенні потрібно розігріти тіло та гарно зволожити шкіру, аби відмерлі її частинки можна було легко зняти під час наступних процедур. Для цього потрібно сісти на лавку, набрати воду в кам’яну велику чашу та поливатися, зачерпуючи воду металевою плошкою. Вода не повинна бути гарячою. Після цього варто прилягти на «камінь-пуп».

Далі чекає процедура «кесе». Це пілінг спеціальною рукавицею з жорсткими волокнами, яка «знімає шкіру», покращує циркуляцію крові та сприяє відкриттю пор.

Після кесе – наступна процедура – мильний масаж. У бавовняному мішку збивають мило, здебільшого на основі оливкової олії, й занурюють тіло у «хмару» з мила та м’яко масажують. Мильний масаж допомагає ретельно очистити тіло після попередньої процедури та підготуватися до наступної – масажу олійного. Під час якого розслабляють м’язи та ретельно зволожують оновлену шкіру. Заключна частина – відпочинок, під час якого тіло звикає до звичних температур. На цьому етапі вам запропонують чаю, кави чи свіжого соку. Вхід у хамам платний, як і додаткові процедури. В хамамах, де часто бувають туристи, процедури пропонують «пакетом».

ХАМАМ ЯК ЗАСІБ ВІД ГРІХІВ І МІСЦЕ ДЛЯ БЕНКЕТІВ

Хамам невід'ємний від історії та культури сучасної Туреччини. Коли хочуть побажати стабільності, тут кажуть – «хай камінь буде завжди теплим» (мається на увазі той самий камінь-пуп). А щоб підкреслити впливовість та великі статки чоловіка, називають його «власником палацового хамаму».

Розквіт будівництва хамамів припадає на 16-те століття. Плату, яку брали за відвідування хамама, часто витрачали на благодійність. Вважалося, що найбільші грішники могли очиститися від гріхів, побудувавши хамам. Культура відвідання хамамів була пов’язана з релігією, чистоту тіла в ісламі пов’язують із чистотою помислів. Хамами часто будували неподалік або й у комплексі з мечетями. Найчастіше хамам відвідували в четвер, аби підготуватися до традиційної в ісламі п’ятничної молитви.

З часів Османської імперії до наших днів по всій Туреччині збереглася значна кількість хамамів, більшість з них відреставровані та працюють за призначенням. Один із них – Хамам Хюррем Султан у Константинополі (нині Стамбул) був зведений спеціально для дружини Сулеймана Пишного – Хюррем, яку ми знаємо як українку Роксолану.

Гіди розповідають, що причиною зведення цього спецхамаму став замах на Хюррем Султан, коли під час хамамних процедур їй підкинули ядовиту змію. Султанша врятувалася. Аби оберегти кохану від небезпек у майбутньому, для неї падишах звів персональний, неймовірний за красою та пишністю оздоблення, хамам. Султан довірив це Мімару Сінану, видатному архітектору того часу. Прекрасний хамам незрівнянного Сінана функціонував аж до 1910 року. Пізніше будівлю використовували як архів, склад, магазин килимів. Реставрацію почали у 2008 році, за три роки відкрили для відвідувачів. Тут досі використовують косметичні засоби на основі перекотиполя, улюбленої рослини султанші Хюррем.

Раніше в хамамах влаштовували справжні вечірки – розважалися піснями й танцями, відзначали важливі події, наприклад, народження дітей, проводи на службу у військо та повернення. Тут морально та фізично готувалися до весіль та інших важливих подій у житті. Сюди приносили солодощі, щербет, фрукти, накривали багаті столи й вели довгі, неспішні розмови. Нині часи пишних гулянь та цілодобових посиденьок – у минулому. В сучасній Туреччині хамам – здебільшого, оздоровча процедура, спосіб релаксації та відпочинку, що набули особливої популярності завдяки туристам. Кажуть: не був у хамамі – не був у Туреччині. Отож варто спробувати та відкрити для себе ще одну цікаву, і головне – здорову й корисну турецьку традицію.

Ольга Будник, Анкара

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-