Львівська майстриня шиє іграшки з вживаних тканин

Львівська майстриня шиє іграшки з вживаних тканин

Фото
Укрінформ
Майстриня зі Львова створює крафтові ляльки в ретро-стилі з вінтажних тканин та одягу, що був у вжитку.

Про це Укрінформу розповіла художниця, майстер з виготовлення іграшок Ольга Гринюк.

«Оскільки екологічні ресурси вичерпуються дуже швидкими темпами, світ переосмислив використання таких дорогоцінних тканин, як льон, шовк, вовна, шкіра. На ляльки я використовую тканини і шкіряні речі з секонд-хендів, деколи люди віддають свій одяг чи взуття. Саме такий матеріал має дуже гарну фактуру, «доторки часу». Якщо шкіра хороша, то час їй тільки на користь», -  говорить Гринюк.

Гринюк розпочала робити ляльки 5 років тому, ставши мамою.

«Коли в мене народився син, я так хотіла шити для нього, щось таке, чого не має ніхто. Я почала спочатку робити ляльки з тканини, а волоссячко з вовни. І мене цей процес валяння вовни захопив. Спершу робила суто для себе і не вірила, що це може бути комусь цікаво. Але кожна нова лялька продавалася, люди брали для себе і на подарунок», - розповіла лялькарка.

Вона зізнається, що постійно слідкує за світовими течіями у лялькарстві. Захоплюється британським майстром Містером Фінчем, який також у своїх роботах використовує тканини з речей, що вже були у вжитку – штори, портьєри, скатертини. Він каже, що його іграшки дуже схожі на ті, якими колись грався в дитинстві.

«Ми можемо взяти щось з минулого, не викинути його, а переосмислити і зробити з цього щось нове. Теперішні мої іграшки – це все віяння фольклору, казок, того, що мені розповідали в дитинстві, і того, що фантазувала собі сама», - пояснила Гринюк.

В іграшках, розповіла художниця, спеціально не приховує недоліки - латочки, ниточки, вузлики. Намагається робити ляльок недосконалими спеціально, щоб всі бачили, що в цьому є свій шарм і філософія.

Читайте також: Екомайстерня в бібліотеці: як дати нове життя старим речам

Окрім роботи над іграшками, Гринюк створює сценічні костюми для відомих музичних гуртів та міжнародних фестивалів, а ще є ілюстраторкою дитячих книг. Лялькарка вже облаштувала майстерню і розвиває свій бренд.

Фото: Ольга Гринюк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-