
Користь і шкода вітаміну C: п’ять фактів від Центру громадського здоров’я
Про це йдеться на сторінці ЦГЗ у Facebook, передає Укрінформ.
Фахівці Центру здоров’я назвали п'ять фактів, які варто знати про цей вітамін:
- Вітамін С бере участь у процесах метаболізму, захищає молекули (білки, ліпіди, вуглеводи та ін.) від пошкодження активними формами кисню. Він також потрібен для синтезу гормонів, що грають важливу роль у реакції серцево-судинної системи на важку інфекцію, і допомагає засвоювати залізо.
- Дефіцит вітаміну C викликає захворювання під назвою «цинга», що проявляється кровотечами та ламкістю судин.
- Цей незамінний вітамін можна отримати лише у їжі рослинного походження. Найбільше його знаходиться в наступних продуктах: цитрусові, ківі, червоний перець, броколі, смородина, полуниця.
- Вплив вітаміну С на перебіг застуди не доведений та потребує більших клінічних випробувань. Також він не сприяє профілактиці ГРВІ й не скорочує тривалість лікування.
- Величезні дози вітаміну С можуть спричинити: діарею, нудоту, блювоту, печію, спазми в животі, головний біль, безсоння.
У Центрі громадського здоров'я зазначили, що для більшості людей здорове харчування забезпечує достатню кількість вітаміну С.
Фото з відкритих джерел
