5 маловідомих курортів України

5 маловідомих курортів України

Якісне життя
Укрінформ
Де знайти українську Боржомі та побалувати шкіру водичкою, майже «як у Мертвому морі»

В Україні земель, придатних до рекреаційного використання, десь 13% від усієї площі – багатенько. Але пересічний українець знає Трускавець, Моршин, Миргород і, коли припече, їде туди «на води». Нічого не маємо проти улюблених курортів, але час відкривати нові можливості, нові джерела, грязі та розваги.

Ми поспілкувалися з Оксаною Ліхацькою, президентом Національної асоціації велнесу та спа України (НАВСУ), співзасновницею MedTourClub, експерткою з розвитку бізнесу, та Інною Дащенко, управляючою директоркою Міжнародної Асоціації  Лікарів Медичного туризму, щоб дізнатися, куди треба терміново їхати, поки там не стало багатолюдно і дорого, а також як розвивати наші курорти до європейського рівня.

ПЛАН НА ЛІТО: НА ХЕРСОНЩИНУ ЧИ ПІД ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ?

Чим довше триває пандемія, тим більше маловідомих куточків України будемо для себе відкривати. Здавалося б – хіба можна натрапити на новий бальнеологічний курорт, коли такі речі давно добре вивчені? Як мінімум 5 незаслужено нерозкручених поки що українських курортів назвала нам Оксана Ліхацька. І вони, каже, активно розвиваються та мають великий потенціал для туризму.

andy-travel.com.ua
Фото: andy-travel.com.ua

САТАНІВ: ВЛАСНА НАФТУСЯ І ЛЕГЕНДИ

Це селище міського типу, що розташовується на просторах національного парку “Подільські Товтри”, за 80 кілометрів від Хмельницького. Поблизу містечка є кілька великих санаторіїв з власними бюветами, а загалом на курорті користуються мінералками шести джерел. Місцева мінеральна вода Збручанська, за висновками Одеського інституту курортології, є аналогом всесвітньовідомої трускавецької Нафтусі. Ця вода використовується для лікування захворювань сечостатевої системи, кишкового тракту, а також знижує рівень глюкози в крові при цукровому діабеті другого типу, покращує кровообіг кісткового мозку, що сприяє виведенню радіонуклідів, має сечогінну, протизапальну та протимікробну дію, покращує обмін речовин в організмі.

Курорт добре розвивається: відкриваються нові санаторії, модернізуються старі. Цього року має відкритися новий санаторій на 1100 осіб, який будується з 2012 року. І це лише початок.

Сатанів ще й повний історичних пам’яток, тож не знудитеся на відпочинку. Тут знайдете останній в Україні діючий водяний млин з автентичним устаткуванням і колоритною атмосферою. Він дійсно працює, тому щодня можна побачити біля нього клієнтів з мішками зерна і готового борошна. Також саме в Сатанові знаходиться одна з найдавніших у Східній Європі (датована початком 16 ст.) оборонна синагога. Споруда легендарна. Про те, як у середньовіччя вона рятувала містян від навал ворогів, потім розвалювалася в будяках і нарешті була відновлена, з задоволенням розповість доглядач синагоги. І покаже дорогу до старовинного єврейського кладовища на мальовничому пагорбі, де поховані кілька видатних людей і збереглися могильні камені зі стародавньою іудейською символікою.

СХІДНИЦЯ – КУРОРТ НА ШЛЯХУ ДО ЗУБРІВ

Селище міського типу за 20 кілометрів від іншого відомого на всю Україну курорту – Трускавця. Менш популярне, ніж славетний сусід, але більш відомий курорт, ніж Сатанів. Межує з національним парком «Сколівські Бескиди» і може похвалитися мальовничими краєвидами. Сьогодні на території курорту відкрито 38 джерел лікувальних вод та 17 свердловин з підземними водами різного хімічного складу, проте центрального бювету тут немає. Найбільше цей курорт відомий завдяки великим об’ємам Нафтусі, але окрім неї може похизуватися багатьма видами слабомінералізованих вод із вмістом заліза та унікальними лужно-содовими водами. Води із вмістом заліза сприяють виведенню з організму радіонуклідів, відтворюванню кістково-мозкового кровотворення і покращують стан периферичної крові. Унікальні лужні содові мінеральні води типу Боржомі — це рідкісні лужні гідрокарбонатні води, аналогів яких в Україні немає ніде, крім Східниці. Українська Боржомі бореться з захворюваннями шлунку, покращує травлення та зміцнює імунітет. Є у Східниці й гліцеринове джерело. Ванни з такою водою повертають шкірі пружність і природнє сяйво, для любительок спа – це рай.

Щоб розважитися, наважтеся на екскурсію до національного парку. У «Сколівських Бескидах» живуть лісові коти, рисі, ведмеді, а також – справжнісінькі зубри. Із завезених сюди 10 років тому 5 європейських зубрів розрослося ціле стадо чорних велетнів, яких можна знайти в урочищі Мальмансталь, поблизу села Майдан. Найбільше шансів побачити тварин – наприкінці зими, коли вони у пошуках харчів виходять з гущавин лісу. Але й без зубрів краєвиди тут неймовірні.

ДЕРЕНІВСЬКЕ РОДОВИЩЕ – ЧИСТИЙ АНТИЕЙДЖИНГ

Воно знаходиться між Ужгородом та Мукачевом, у селі Нижнє Солотвино. Закарпаття – це край мінеральних вод, тут вчені знайшли і дослідили близько 900 джерел та родовищ. Не всі підходять для того, щоб розбудувати навколо санаторну інфраструктуру, але Деренівське – якраз тягне на курорт. Лікувальними властивостями це родовище завдячує високому вмісту кремнію. Тут потрібно виділити дві мінеральні води. Закарпатська-1 – очищує організм та сповільнює старіння, запобігає розвитку атеросклерозу та покращує функції печінки й сечового міхура, позитивно впливає на синтез колагену. А Закарпатська-2 – вода температурою до 43 градусів, яка має детоксикаційні властивості, тому буде корисна при порушенні обміну речовин та роботи ендокринної системи. Кремнієві ванни – чудовий вибір при захворюваннях опорно-рухового апарату суглобів та загалом для жіночого здоров’я. А ще тут є азотні терми з температурою до 37 градусів.

Чим зайнятися на відпочинку в Закарпатті, завжди знайдете. Тут добре розвинений гастрономічний і винний туризм – можна побувати на фермі буйволів, равликів, оленів та страусів, на винарні чи сироварні. Покуштувати крафтового пива та наливок, рибки з форельного господарства. Відвідати замки Паланок у Мукачеві та Сент-Міклош у Чинадієво, оглянути водоспад Шипіт чи озеро Синевір. Зазирнути у село 10 музеїв – Колочаву. До речі, біля Невицького замку (всього 27 км від Нижнього Солотвина) невдовзі розквітне величезна клумба тюльпанів з кількома десятками сортів, висаджених за підтримки представництва Королівства Нідерланди. Цій «маленькій Голландії» біля Невицького вже третій рік, і щовесни тут розквітає неймовірна фотозона.

СОЛОТВИНО НЕ ГІРШЕ, НІЖ МЕРТВЕ МОРЕ

Курорт розташований за 150 кілометрів від міста Мукачево. Соляні копальні та озера — головна принада сучасного Солотвина. Під землею знаходиться корпус алергологічної лікарні, який спеціалізується на спелеотерапії. На жаль, унікальний підземний корпус наразі не працює. Місцева алергологічна лікарня була змушена майже повністю закрити підземні корпуси, де можна було б лікувати бронхіти, алергію, астму, дерматити та екземи, через аварійний стан шахт. Якщо знайдеться інвестор, шахти, на які завжди був великий попит, обов’язково реставрують.

Солотвинські озера відомі на увесь світ завдяки своїм цілющим властивостям. Доведено, що за хімічним складом вода в них майже збігається з Мертвим морем. Солоні озера Солотвина містять лікувальну ропу та сульфідні грязі. Лікування ними дає ефект при хворобах серцевих судин, уражень нервової системи, псоріазі. Поки що курорт знаходиться у досить занедбаному становищі й не може запропонувати добре розвинену інфраструктуру. Але приватний сектор завжди гостинно приймає відпочивальників і надає купу послуг – від масажу до екскурсій.

Неподалік – село Ділове, географічний центр Європи. Неподалік – місто Хуст із руїнами замку на високій вулканічній горі. Руїни старовинних замків є в Королево і Виноградові, що теж поряд.

СОЛОНІ ОЗЕРА ХЕРСОНЩИНИ

Про озеро Сиваш, що за 100 км від Херсону, мабуть, чули всі. Це ще одне «Мертве море» з високою концентрацією солі та корисних речовин у намулі. Вода на 35% складається з солей, вона тримає людину, ніби надувна подушка. А ще один ставок – із цілющою солоною ропою, яка складається з солі хлористого магнію та калію, бромистого магнію та йодистого натрію, – є в селі Григорівці Чаплинського району. Власне, це така собі яма штучного походження – колись тут розбився бомбардувальник, утворивши велику воронку. З часом вона почала наповнюватися рожевою водою. Місцеві, що частенько купалися в Ямі, помітили, як швидко після неї гояться рани. Тривалий час відпочинок біля неї був диким, наметовим. Але за останні пару років біля популярного ставка відкрилося близько 100 садиб зеленого туризму. Неподалік ще село Щасливцеве є, а у ньому – гаряче радонове джерело. Це йодо-бромна 80-градусна вода, що б’є зі свердловини глибиною 1600 м і виливається в озеро. Але тут і до моря рукою подати, тож пансіонати та готельчики відкриваються активно.

А коли вдосталь накупалися, варто подумати про відвідання Олешківської Січі, Аджигольського маяка, заповідника «Асканія-Нова». Можна доєднатися до екскурсії на відомий коньячний завод чи виноробне господарство.

ПОРАДИ КУРОРТНИКАМ: ПИТИ В МІРУ, ЇСТИ – ЧЕРЕЗ ДОДАТКИ

Мінералка може бути досить потужною зброєю і не варто нею зловживати. Краще створити індивідуальний план оздоровлення спільно з лікарем, врахувати протипоказання. Мінеральні води дають накопичувальний ефект, пити їх рекомендують щонайменше два тижні. Часто мінеральні води треба пити до або після прийому їжі, а інколи – і до, і після, але різної температури. Що до чого, зможе пояснити лише спеціаліст, а не подруга чи сусідка по санаторію. Мінеральні води зберігають свої корисні властивості недовго, не більше кількох годин після забору зі свердловини. Набирати воду в 5-6-літрові бутлі безглуздо з точки зору оздоровлення. Варити напої або супи з такої води – теж не найкраща ідея, особливо зважаючи на специфічний присмак. Неправильне вживання мінеральної води в побуті може призвести до загострення хронічних захворювань та дискомфорту.

Перед поїздкою зберіть максимум інформації про курорт. Десь є безкоштовний центральний бювет, десь – треба платити. Відповідно приймається й рішення – зупинитися у санаторії, де бювет точно є, чи в готелі, приватній садибі. На великих курортах сьогодні є навіть сервіси доставки їжі, замовити можна через спеціальні додатки, тож прив’язуватися до санаторної їдальні не обов’язково. Санаторії зазвичай надають спектр послуг та оздоровчих процедур, які неможливо отримати у готелі. Але користуватися санаторними благами зазвичай дозволяють за додаткову плату і без проживання.

ЧОМУ НАШ КУРОРТ – НЕ БАДЕН-БАДЕН

Природа Україну не обділила оздоровчими ресурсами, але досі на повну модернізацію колишніх радянських курортів не вистачає ані коштів, ані можливостей. Це аж ніяк не приваблює до наших курортів іноземців. І хоч сьогодні у Трускавці чи Миргороді можна зустріти і поляків, й іранців, але є кілька причин, що не дають нам продавати послуги медтуризму масово, говорить Інна Дащенко, управляюча директорка Міжнародної асоціації медичного туризму.

Перше – мовний бар’єр. Англійську часто не знають навіть у великих санаторіях та медичних центрах, не кажучи про маленькі готелі. «Доводилося по телефону бути перекладачкою для одного лікаря з Великої Британії, який забажав оздоровитися за допомогою радонових ванн на курорті Хмільник Вінницької області», – пригадує Дащенко. Який там відпочинок, коли меню дають неангломовне, а лікарі буквально не мають з тобою спільної мови…

Інший великий недолік — відсутність натяків на інклюзивність. Майже всі бальнеологічні курорти працюють на базі, закладеній ще за часів СРСР, де про людей з особливими потребами ніхто не дбав. Відсутність пандусів, маршрутки з вузькими дверима та високі бордюри — це минуле століття. Європейські курорти давно модернізувалися під потреби гостей, наші – лише починають неквапливий рух у цьому напрямі. Це робить неможливим відпочинок іноземців з особливими потребами, хоча лікувальна база українських курортів здатна покращити їхній стан.

Поганий маркетинг та посередній сервіс перешкоджають українцям й іноземцям відкривати для себе українські рекреаційні курорти, упевнена експертка. У нас не можна розраховувати на високий рівень терапії, приватність та бездоганний сервіс. Попри чудовий потенціал оздоровчих ресурсів та хорошу класичну лікувальну базу, оздоровниці часто працюють за принципом «не жалійся і терпи». Проблема проявляється ще на етапі бронювання і перешкоджає агенціям з медичного туризму популяризувати українські курорти. Компаніям не вигідно співпрацювати з ними через складності в оформленні комісійної винагороди. Ціна при бронюванні путівки на сайті клієнтом має бути такою ж, як і при її бронюванні через агенції. Але при цьому агенція отримує винагороду, яка у Європі становить близько 10%. Тож агенціям і вигідніше працювати з іноземними курортами, аніж з вітчизняними, де налагоджено ведення бізнесу так, щоб було вигідно усім сторонам.

“Але Україна почала заявляти, що готова приймати медичних туристів. Ми співпрацюємо з Міжнародною медичною асоціацією, яка щорічно перевіряє глобальний індекс медичного туризму й оцінює країну з позиції ризиків та медичних можливостей. Останні десять років там навіть не звучала Україна, а цього року вона у рейтингу з’явилася. Це вже досягнення”, – зазначає Інна Дащенко.

 Юлія Конончук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-