Тайвань - про військові навчання Китаю: Пекін більше залякує, ніж готується розв’язати війну

Тайвань - про військові навчання Китаю: Пекін більше залякує, ніж готується розв’язати війну

Укрінформ
Бюро національної безпеки Тайваню вважає, що метою останніх військових навчань армії Китаю навколо острова були демонстрація сили й залякування тайванців, а не реальна підготовка найближчим часом розв’язати війну.

Про це у виступі в парламенті заявив директор Бюро Цай Мін’єнь, повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

«Метою військових навчань було залякування. Ці маневри мали на меті показати зовнішній і внутрішній аудиторії, що Пекін повністю контролює ситуацію в Тайванській протоці», - сказав Цай.

За його словами, про це свідчить спроба китайської сторони, попри жорсткі заяви на адресу влади Тайваню, не нагнітати ситуацію навколо цих маневрів, тому не було традиційного в таких випадках оголошення заборонених для плавання і польотів зон, а самі навчання тривали лише два дні.

«Намір полягав у тому, щоб уникнути ескалації ситуації та міжнародного втручання, проте зберігаються високі ризики того, що Китай продовжуватиме кампанії тиску, поступово змінюючи статус-кво в Тайванській протоці», – зазначив чиновник.

Він привернув окрему увагу до швидкості, з якою китайські військові мобілізувались на навчання після оголошення про їх проведення лише вранці дня початку.

«Швидкість була надзвичайно високою. Вони продемонстрували можливості дуже швидкої мобілізації», – сказав Цай.

Читайте також: Тайвань зафіксував наближення майже пів сотні бойових літаків Китаю до своєї території

Пекін наполягає, що будь-які рішення стосовно майбутнього Тайваню мають приймати всі 1,4 мільярди жителів Китаю, а не лише 23 мільйони тайванців, і пропонує Тайваню співіснування за принципом «одна країна, дві системи» у стилі Гонконгу, хоча така модель, згідно з опитуваннями громадської думки на острові, майже не має підтримки серед жителів.

Як повідомляв Укрінформ, президент Тайваню Лай Чінте після дводенних масштабних навчань китайської армії навколо острова знову запропонував Пекіну переговори, висловивши сподівання на взаєморозуміння та примирення з Китаєм.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-