ЄС запровадив санкції за порушення прав людини в Росії - дипломати

ЄС запровадив санкції за порушення прав людини в Росії - дипломати

Укрінформ
Рада Європейського Союзу у закордонних справах у понеділок, 27 травня, запровадила новий режим санкцій за серйозні порушення прав людини в Росії.

Як передає Укрінформ, цю інформацію підтвердили DW дипломати ЄС. 

Спочатку передбачалося, що він буде названий на честь російського опозиціонера Олексія Навального, який помер у колонії в РФ, проте згодом у Брюсселі вирішили не прив'язувати ці санкції до конкретної персони.

Згідно з наявним у розпорядженні редакції DW документом, ініціаторами створення цього режиму виступили країни Балтії, Польща, Чехія, Румунія, Фінляндія і Швеція. На їхню думку, існують вагомі підстави для запровадження режиму санкцій щодо РФ за аналогією з іншими обмежувальними заходами щодо правлячих режимів конкретних країн, як-от Білорусі, Ірану, Венесуели чи КНДР.

Окремий санкційний режим щодо РФ покликаний забезпечити правову основу для покарання відповідальних за погіршення становища всередині країни. «Критерії для занесення до (санкційного, - ред.) списку мають охоплювати погіршення ситуації з правами людини, політизовану судову систему та репресії проти громадянського суспільства, включно з діями, що підривають демократію і верховенство закону», - йдеться в документі.

Читайте також: ЄС запровадив санкції проти Медведчука, Марчевського та «Голосу Європи»

Міністерства закордонних справ країн-ініціаторів готові внести пропозиції під час складання списків у рамках цього режиму санкцій.

Зокрема, пропонується запроваджувати обмежувальні заходи щодо представників «репресивного державного апарату Росії, включно з тими, хто причетний до політично вмотивованих судових рішень щодо представників громадянського суспільства і демократичної опозиції та їхнього подальшого затримання, наприклад, відповідальних осіб у судовій системі (прокурори, суди, пенітенціарні установи)». Пропозиція була передана зовнішньополітичній службі Євросоюзу 28 лютого.

Офіційної інформації щодо нових санкцій поки що немає.

10 квітня під час виступу в Європарламенті високий представник ЄС із закордонної політики і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що країни Євросоюзу обговорюють «новий окремий режим санкцій щодо Росії», і висловив сподівання, що цей режим буде затверджений швидко. Зокрема, метою було ухвалити його до виборів у Європарламент, які відбудуться 6-9 червня.

Читайте також: Зеленський ввів у дію рішення РНБО про санкції проти низки російських медіа

Щодо РФ уже запроваджено 13 пакетів санкцій ЄС, триває підготовка 14-го, проте всі вони стосуються порушення територіальної цілісності та суверенітету України і агресії проти неї. Крім цього, росіяни є і в глобальному списку санкцій Євросоюзу за порушення прав людини.

Як повідомляв Укрінформ, Євросоюз за пропозицією Чехії ухвалив рішення включити до списку санкцій проросійських українських бізнесменів Віктора Медведчука, Артема Марчевського та медіаплатформу «Голос Європи» (Voice of Europe).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-