Франція та Бельгія підтримали рішення МКС про ордери на арешт лідерів Ізраїлю та ХАМАСу

Франція та Бельгія підтримали рішення МКС про ордери на арешт лідерів Ізраїлю та ХАМАСу

Укрінформ
Франція заявила, що підтримує Міжнародний кримінальний суд (МКС) після того, як його прокурор Карім Хан звернувся до суду по ордери на арешт високопосадовців Ізраїлю і водночас – лідерів терористичного угруповання ХАМАС.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на заяву МЗС Франції.

У МЗС Франції нагадали, що офіційний Париж засудив антисемітські масові вбивства, скоєні ХАМАСом з 7 жовтня 2023 року.

Французьке зовнішньополітичне відомство наголосило, що стосовно Ізраїлю саме досудова палата МКС має вирішувати щодо ордерів після того, як вивчить докази звинувачень, поданих прокурором.

«Франція упродовж багатьох місяців попереджала про необхідність суворого дотримання міжнародного гуманітарного права, а особливо про неприйнятність цивільних жертв у секторі Гази та недостатній гуманітарний доступ», - вказано у заяві Парижа.

Читайте також: Перемога над ХАМАС потребуватиме не лише військових зусиль - генерал Браун

«Франція підтримує Міжнародний кримінальний суд, його незалежність і боротьбу з безкарністю в усіх ситуаціях. Франція віддана пошуку тривалого політичного рішення в регіоні, єдиного, яке відновить горизонт миру та покладе край стражданням ізраїльтян і палестинців», - йдеться у заяві.

Бельгія також заявила про підтримку МКС та необхідність покарання відповідальних за злочини в Газі, «незалежно від того, хто є злочинцями».

«Запит на ордери про арешт, поданий прокурором Суду Карімом Ханом проти обох: ХАМАСу і посадовців Ізраїлю є важливим кроком у розслідуванні становища в Палестині», - йдеться у заяві глави МЗС Бельгії Аджи Лябіб.

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок прокурор Міжнародного кримінального суду вимагав ордери на арешт прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу, міністра оборони Йоава Галанта та трьох лідерів терористичного угруповання ХАМАС.

В Ізраїлі розкритикували це рішення, назвавши його «обурливим».

МЗС Німеччини закликає не рівняти ізраїльських урядовців з ватажками ХАМАСу. Джо Байден також назвав обурливим запит прокурора Міжнародного кримінального суду на арешт керівників Ізраїлю та наголосив, що США підтримуватимуть цю країну в умовах безпекових загроз.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-