Російські військові верфі отримують деталі з Євросоюзу - ЗМІ

Російські військові верфі отримують деталі з Євросоюзу - ЗМІ

Укрінформ
Російські військові верфі, які перебувають під міжнародними санкціями, одержують деталі з європейських країн, зокрема за допомогою фірм з Хорватії та Італії.

Про це йдеться у розслідуванні російської служби Бі-бі-сі, передає Укрінформ. 

Ці верфі будують, зокрема, кораблі для російського військового флоту, деякі з яких були помічені у війні з Україною, зазначають журналісти.

У 2019 році США запровадили санкції проти Зеленодольського заводу імені Горького у Татарстані, а після повномасштабного вторгнення РФ в Україну підприємство потрапило під санкції Євросоюзу. Цей завод не найбільша в Росії верф, але вона є частиною російського військово-промислового комплексу і будує в тому числі військові кораблі. Незважаючи на санкції, постачання деталей кораблів ВМФ РФ відбувалися не безпосередньо, а через схеми із посередниками, наприклад, на замовлення підприємства «Морські пропульсивні системи». Як зазначає видання, деякими фірмами-посередниками завод володіє разом із партнерами з Євросоюзу.

Журналісти, зокрема, окремо виділяють хорватську компанію Adria Winch та італійську Melcal S.P.A як давніх партнерів російських суднобудівників та двох основних європейських постачальників ВМФ РФ.

Читайте також: Росія закуповує деталі для танків із Японії та Тайваню через Китай - Nikkei

У хорватської Adria Winch є філія в Москві – «Адріа Вінч у Москві», яка регулярно постачає запчастини для Зеленодольської верфі.

«Завдяки номерам проєктів судів, зазначених у митних деклараціях, стає зрозумілим, що запчастини призначаються саме для кораблів російського ВМФ та інших силових відомств», - йдеться у розслідуванні.

Усього з лютого 2022-го до липня 2023 року компанії, пов'язані з хорватською Adria Winch або її дочірніми підприємствами в Росії, поставили запчастин на $1,2 млн.

Після початку повномасштабної війни в Україні обладнання італійської Melcal відправляється до Росії не безпосередньо, а через Туреччину, Гонконг чи Китай. Усього з жовтня 2022 року до липня 2023-го російські компанії витратили 255 тисяч доларів на обладнання компанії, вироблене в ЄС.

Читайте також: Південна Корея ввела санкції проти російських суден, компаній та громадян за співпрацю з КНДР

«Самі виробники обладнання часто не мають даних, хто є кінцевим одержувачем товару, і не завжди можуть переконатися, що обладнання не потрапить на підсанкційні підприємства», — зазначає видання.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський заявив, що допомога Україні досі обмежена, а російська держава досі має доступ до критичних компонентів, які необхідні для виробництва ракет і дронів.

Фото: bbc.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-