США, Японія і Філіппіни протидіятимуть Китаю в Індійсько-Тихоокеанському регіоні - Kyodo

США, Японія і Філіппіни протидіятимуть Китаю в Індійсько-Тихоокеанському регіоні - Kyodo

Укрінформ
Лідери Сполучених Штатів, Японії та Філіппін на тристоронньому саміті в Вашингтоні домовились розвивати оборонне та економічне співробітництво, спрямоване на протидію амбіціям Китаю в Індійсько-Тихоокеанському регіоні.

Про це пише Kyodo, передає Укрінформ. 

Президенти США й Філіппін Джо Байден і Фердинанд Маркос молодший та прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда у спільній заяві, оприлюдненій після першого в історії саміту лідерів трьох країн, що відбувся у Вашингтоні, висловили серйозну стурбованість із приводу "небезпечних і агресивних дій Китаю в Південно-Китайському морі".

Основні ініціативи, які вони узгодили, включають підтримку зусиль Філіппін із модернізації оборони та план проведення спільних навчань військово-морських сил навколо Японії у 2025 році.

Сполучені Штати і Японія також нададуть допомогу береговій охороні Філіппін у зміцненні її можливостей, причому три сторони оголосили про встановлення тристороннього морського діалогу для покращення координації.

Читайте також: Філіппіни посилять військові і дипломатичні засоби у відповідь на дії Китаю

У рамках кроків із підвищення оперативної сумісності запроваджується механізм стажування персоналу японської та філіппінської берегової охорони на кораблях берегової охорони США під час цьогорічних патрулювань у регіоні.

Сторони також домовились розпочати тристоронні гуманітарні навчання і тренування в реагуванні на стихійні лиха за участю своїх ВМС.

Під час переговорів Байден підкреслив, що оборонні зобов’язання США перед Японією, яка стикається з конфронтаційними маневрами Китаю біля островів Сенкаку в Східнокитайському морі, та Філіппінами, на чиї острови Пекін зазіхає в Південнокитайському морі, залишаються "залізними".

Читайте також: Японія не планує приєднуватися до альянсу AUKUS - премʼєр

Саміт відбувся наступного дня після переговорів Байдена з Кішідою, за підсумками яких вони висловили рішучість поглиблювати зв’язки з країнами-однодумцями для забезпечення миру і стабільності в регіоні та за його межами, а також на тлі зусиль Вашингтона і Токіо розширити спільні оборонні навчання з Австралією, Великою Британією і Філіппінами.

На додаток до посилення співпраці в галузі морської безпеки, лідери розширили сферу тристоронньої угоди до економічних проєктів на Філіппінах, пов’язаних із розвитком інфраструктури, ланцюгами постачання та енергетикою.

Одним із головних проєктів є підтримка розвитку економічного коридору на найбільш густонаселеному філіппінському острові Лусон і включає покращення транспортного сполучення між його найбільшими містами та столицею Манілою, а також модернізацію портів і залізниць.

Читайте також: Китай заявив, що не зважатиме на договір США і Філіппін та відстоюватиме свої інтереси в морі

США і Японія пообіцяли Філіппінам надати більший доступ до передових технологій, зокрема тих, що стосуються напівпровідників і систем бездротового зв’язку та "зеленої" енергогенерації, а також запропонували розширити програми навчання і стажування для філіппінських політиків, науковців та інженерів із ядерної енергії.

Як повідомляв Укрінформ, президент США Джо Байден у четвер пообіцяв захищати Філіппіни від будь-яких нападів у Південнокитайському морі.

Фото: Kyodo

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-