У Конгресі США обговорюють часткове виділення позики в пакеті допомоги Україні - Politico

У Конгресі США обговорюють часткове виділення позики в пакеті допомоги Україні - Politico

Укрінформ
Республіканці в Конгресі США серйозно розглядають потенційне рішення надати принаймні частину з пакету допомоги Україні у вигляді позики.

Про це пише у вівторок американська редакція видання Politico, передає Укрінформ.

«Ця ідея витала упродовж тижнів, натхненна недавніми заявами експрезидента Дональда Трампа про те, що вся зовнішня допомога США, не лише для України, має надаватися у вигляді позики, а не прямої допомоги», – зазначає видання.

Утім, зараз ця ініціатива стала сприйматися більш серйозно в колах республіканців. Зокрема, сенатор Ліндсі Грем, який напередодні відвідав Київ та зустрівся з Президентом Володимиром Зеленським, натякнув на можливість «безпроцентної позики з можливістю відмови».

При цьому уточнюється, що позика стосуватиметься 12 млрд дол. із загального пакету 60 млрд дол., який запропонував у своєму запиті для України президент США Джо Байден, тоді як решта 48 млрд дол. мають повернутися в оборонно-промислову базу США.

Варіант із позикою паралельно розглядають у Палаті представників, де допомога Україні продовжує блокуватися республіканцями й зокрема спікером Майком Джонсоном. Окремі конгресмени-республіканці, які твердо виступають на підтримку України, підхопили цю ідею та пішли з нею до спікера. За словами обізнаних джерел, Джонсон порадив їм скласти пропозицію, обговорити її з колегами в Республіканській партії, а потім, якщо партійна конференція схвалить, можливо, просувати її далі.

Читайте також: Законопроєкт про допомогу США Україні можуть ухвалити найближчим часом - Малюська

Тим часом, з боку демократів також лунають позитивні сигнали про те, що вони готові обговорювати варіанти з частковою позикою Україні.

Як повідомляв Укрінформ, американський сенатор-республіканець Ліндсі Грем під час візиту до Києва в 18 березня заявив, що підтримує надання допомоги Україні у вигляді безпроцентної позики та сподівається, що найближчими днями відповідний проєкт буде представлено в Палаті представників США.

У цьому зв’язку міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зазначив, що деталі пропозиції поки не відомі, але в Україні не шоковані цією ідеєю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-