ЄС застосує санкції, якщо Іран поставить балістичні ракети Росії - фон дер Ляєн

ЄС застосує санкції, якщо Іран поставить балістичні ракети Росії - фон дер Ляєн

Укрінформ
Якщо Іран реалізує свій намір поставити для Росії балістичні ракети для ескалації війни в Україні, ЄС відповість на такі дії додатковими санкціями проти цієї країни, яка також дестабілізує ситуацію в усьому регіоні Близького Сходу.

Про це сьогодні у Страсбурзі під час виступу перед пленарним засіданням Європейського парламенту з підготовки до наступного саміту ЄС 21-22 березня, заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«Ситуація  на кордоні Ізраїлю з Ліваном продовжує бути  вибухонебезпечною. Іран, який є патроном для ХАМАСу, продовжує підживлювати регіональну напругу, наприклад, шляхом підтримки терористів-хуситів в Ємені. Вони (іранці – ред.) продовжують підживлювати російську війну проти України. Дозвольте мені додати, що ми готові відповісти додатковими санкціями у тому випадку, якщо Іран надасть балістичні ракети для Росії, про що нещодавно повідомлялося», - сказала президентка Європейської комісії.

Вона зауважила також, що ризик подальшої ескалації конфлікту на Близькому Сході є дуже реальним. Тож ЄС буде прагнути досягнення стійкого врегулювання в Газі, та разом із країнами-членами та міжнародними партнерами докладатиме зусиль, щоб всі заручники могли повернутися додому, а люди в Газі могли отримати не лише гуманітарну допомогу, але також надію на досягнення стійкого мирного рішення на основі принципу «двох держав».

Читайте також: США розширили санкції проти іранської мережі підтримки хуситів

«Безумовно, Ізраїль має право захищати себе та боротися проти ХАМАСу. Але захист цивільного населення має бути забезпечений у всі часи, відповідно до міжнародного права. Зараз є лише один шлях для поновлення адекватного потоку гуманітарної допомоги. Люди в Газі потребують негайної гуманітарної паузи, яка буде вести до стійкого припинення вогню. І вони потребують цього зараз», - зауважила Урсула фон дер Ляєн.

Вона нагадала, що лише у цьому році Єврокомісія виділила 250 мільйонів євро для гуманітарної допомоги палестинцям. Але доставлення цієї допомоги для людей, які її потребують, вимагає злагоджених міжнародних зусиль.

Крім того, Єврокомісія перерахує 50 мільйонів євро на підтримку UNRWA (Агентство ООН для допомоги палестинським біженцям і організації робіт на Близькому Сході) після початку міжнародного розслідування ймовірних фактів залучення його персоналу до атак проти Ізраїлю 7 жовтня 2023 року та заходів, що вжиті в рамках цієї організації.

Як повідомляв Укрінформ, ЄС вже застосував проти офіційних осіб Ірану дві хвилі санкцій за поставки Росії ударних безпілотників, які країна-агресор використовує проти цивільної інфраструктури та мирного населення в Україні.

Читайте також: В Ірані стратили причетного до Моссаду «терориста», який атакував дроном оборонний об'єкт

Раніше агентство Reuters поінформувало, що Іран передав Росії близько 400 балістичних ракет класу «земля-земля». При цьому вказувалося, що йдеться, в тому числі, про ракети типу Fateh-110, які здатні вражати цілі на відстані від 300 до 700 км.

Офіційний Вашингтон вважає, що переговори між Москвою й Тегераном щодо постачання ракет у Росію активно просуваються, однак США поки не мають підтверджень передачі цього виду озброєння російській стороні.

Фото: Olivier Hoslet/EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-