Фіцо вважає, що Чехія поставила під загрозу відносини зі Словаччиною «підтримкою війни в Україні»

Фіцо вважає, що Чехія поставила під загрозу відносини зі Словаччиною «підтримкою війни в Україні»

Укрінформ
Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо вважає, що Прага своїм рішенням відкласти міжурядові консультації з Братиславою поставила під загрозу відносини зі Словаччиною.

Про це повідомляє TASR, передає Укрінформ.

«Уряд Словаччини ніколи не поставить під загрозу глибокі словацько-чеські відносини. Ми відзначили, що чеський уряд вирішив поставити їх під загрозу лише тому, що він зацікавлений у підтримці війни в Україні, тоді як словацький уряд відкрито говорить про мир», – сказав Фіцо.

Він наголосив, що рішення Чехії не вплине на зовнішню політику Словаччини.

Водночас він зазначив, що чеському уряду будуть раді в Словаччині в будь-який час.

Фіцо підкреслив, що його уряд «не обтяжуватиме взаємні політичні відносини різними світоглядами, які не мають нічого спільного зі словацько-чеським співіснуванням».

Він назвав відносини між чехами та словаками унікальними та історично сформованими. «Це кредити взаємної довіри. Вони сповнені дружби, спорідненості та розуміння», – зазначив він.

Читайте також: Фіцо продовжує наполягати на необхідності пошуку мирного вирішення по Україні

Як повідомляв Укрінформ, напередодні прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала заявив, що Чеська Республіка на знак незгоди зі зовнішньополітичним курсом сусідньої Словаччини відклала на невизначений термін міжурядові консультації.

Глави МЗС Словаччини та Росії Юрай Бланар і Сергій Лавров зустрілися та потиснули один одному руку на дипломатичному форумі в турецькій Анталії минулого тижня. Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, який активно пропагує так звані мирні переговори, назвав це прикладом «збалансованої зовнішньої політики», натомість президентка республіки Зузанна Чапутова зауважила, що ця зустріч «не наблизила нас до справедливого миру в Україні, в яку РФ незаконно та невиправдано вдерлася», і найшвидшим шляхом до миру став би наказ Володимира Путіна військам вийти з України.

Розбіжності між Прагою і Братиславою щодо причин війни в Україні та шляхів її завершення проявилися днями під час зустрічей у рамках Вишеградської четвірки, які проходили в чеській столиці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-