Фіцо продовжує наполягати на необхідності пошуку мирного вирішення по Україні

Фіцо продовжує наполягати на необхідності пошуку мирного вирішення по Україні

Укрінформ
Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо обіцяє підтримувати Україну, але продовжує наполягати на необхідності пошуку мирного вирішення.

Про це він сказав на спільній з канцлером ФРН Олафом Шольцом пресконференції в Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Фіцо, який ще вранці проводив переговори з українським колегою Денисом Шмигалем, повторив, що з деяких питань Братислава та Київ мають різні позиції, що було підтверджено під час його переговорів в Ужгороді, але з багатьох тем між сторонами є повне порозуміння.

«Ми не віримо в те, що цей конфлікт може бути вирішений військовими засобами», - заявив Фіцо, додавши, що почув з боку свого українського візаві лише про плани продовження війни, тоді як сам він є великим прихильником мирних ініціатив.

Він поінформував, що підтримав Мирний план Президента Зеленського, хоча й вважає сумнівним реальність його втілення у життя.

Словацький політик поскаржився, що його країна як сусід України «бачить її, можливо, з дещо іншого кута, бачить деякі речі по-іншому, ніж інші», але подекуди позиція Словаччини не знаходить розуміння на міжнародному рівні.

Читайте також: Берлін і Київ близькі до узгодження безпекових гарантій - Шольц

Але попри все, запевнив Фіцо, Словаччина хоче допомогти Україні, щоб вона стала демократичною і процвітаючою країною. Вона не буде чинити перешкод при схваленні пакета фінансової допомоги ЄС. А також бажає Україні стати членом ЄС, запевнив він.

«Але, звісно, ми говоримо про те, що Україна має виконати Копенгагенські критерії, має бути готова, оскільки непідготовлена країна може принести ЄС лише додаткові складнощі, а не користь», - додав політик.

Прем’єр категорично не погодився з критикою на свою адресу (її озвучили німецькі журналісти) щодо того, що Фіцо, мовляв, є «п’ятою колоною Путіна». Він запевнив, що в центрі його інтересів як суверенного політика є не Росія, що його позиція не проукраїнська, ні проамериканська. Вона прословацька. При цьому прем’єр визнав, що подекуди його заяви сприймаються як «контроверсійні» і попросив «поважати іншу думку».

Німецький канцлер подякував колезі за готовність підтримувати Україну надалі, за допомогу, яку Словаччина як безпосередній сусід надає Україні, зокрема, в прийнятті біженців. Він також згадав, що центр з обслуговування переданої Україні військової техніки знаходиться саме в Словаччині. Шольц сказав і про плани розширити цей центр для ремонту пошкодженої на полі бою техніки.

Фіцо своє чергою заявив, що бачить великий потенціал співробітництва між Словаччиною і Німеччиною в оборонній галузі. У його країні є багато підприємств, які працюють у цій сфері, запевнив він.

«На столі є 2-3 конкретних ідей, які ми хочемо поглибити саме в збройовій промисловості», - сказав глава уряду Словаччини.

Як повідомляв Укрінформ, вранці 24 січня в Ужгороді відбулися переговори прем'єр-міністрів України і Словаччини Дениса Шмигаля і Роберта Фіцо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-