Країни ЄС мають дійти згоди, як спрямувати заморожені активи Росії на оборону України - Боррель

Країни ЄС мають дійти згоди, як спрямувати заморожені активи Росії на оборону України - Боррель

Укрінформ
Держави ЄС мають дійти згоди щодо використання заморожених активів РФ на користь України, і якщо розглядається можливість направлення їх на відновлення, то ці ж активи можуть бути використані для запобігання руйнуванню України, тобто для зміцнення  оборонного потенціалу.

Про це у Брюсселі під час пресконференції з представлення Європейської оборонно-промислової стратегії (EDIS) заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Ми говоримо про нашу фінансову спроможність і про те, що стосується дискусій довкола заморожених російських активів. Якщо ми погоджуємося, що ці активи можуть бути використані з метою підтримки відновлення України, то вони також можуть бути використані, щоб уникнути руйнації України. Це означає - для підвищення військових спроможностей або оборонної технологічної бази України», - сказав Боррель.

Він зауважив, що для такого кроку все ще необхідно досягти погодження між країнами-членами, які мають отримати пропозицію в рамках Спільної зовнішньої та безпекової політики ЄС, з якою можуть погодитися одноголосно. Розробка такої угоди, за словами Борреля, наразі триває.

Він нагадав, що допомога Україні, як і зміцнення оборонної промисловості ЄС, має вирішальне значення для безпеки Європи, оскільки мир в умовах сьогодення не може сприйматися як даність.

«Два роки тому, коли представляв Стратегічний компас, я сказав: «Європа в небезпеці». Дуже жаль, але я мав рацію. Європа у небезпеці, і сьогодні навіть у більшій небезпеці. Мир більше не є даністю, і війна (вирує) на наших кордонах. Російська агресивна війна створила ситуацію для невідкладного підвищення спроможностей нашої оборонної промисловості», - наголосив високий представник ЄС.

Читайте також: Бельгія готова спрямувати частину прибутку від активів РФ на оборонні потреби України - Шмигаль

Як повідомлялося, сьогодні, 5 березня, Європейська комісія та високий представник ЄС представили першу в історії Європейську оборонно-промислову стратегію (EDIS) на рівні ЄС. Цей документ передбачає розвиток тісніших зв'язків з Україною через її участь в ініціативах ЄС на підтримку оборонної промисловості та стимулювання співпраці між оборонною промисловістю ЄС і України.

Фото: Ministerio de Asuntos Exteriores y de Cooperación

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-