ЄС спрямує доходи від заморожених активів РФ на закупівлю зброї для України - фон дер Ляєн

ЄС спрямує доходи від заморожених активів РФ на закупівлю зброї для України - фон дер Ляєн

Укрінформ
Європейський Союз спрямує доходи від російських фінансових активів, що знаходяться в європейських банківських установах, для колективної закупівлі зброї для України.

Про це сьогодні в Страсбурзі під час слухань в Європейському парламенті заявила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Прийшов час обговорити використання прибутку від нарахувань на заморожені російські активи для спільної закупівлі військового обладнання для України. Не може бути потужнішого символу або доцільнішого використання цих грошей», - наголосила фон дер Ляєн.

За її словами, країни-члени проводять більш скоординовану політику для спільного замовлення зброї та боєприпасів. Європейський фонд оборони інвестує у розвиток сучасних оборонних спроможностей за ключовими напрямками: військово-морська та наземна сфери, повітряний бій та системи раннього попередження космічного базування, розвиток можливостей кіберзахисту тощо.

«Європейський фонд миру вже мобілізував 6,1 мільярда євро для підтримки Збройних сил України, включаючи поставки летального та нелетального військового обладнання та спорядження… Важливо, що ми зробили великий крок для збільшення наших спроможностей в оборонному виробництві. Наступного тижня ми оголосимо рішення про винагороду в межах програми ASAP (Програма ЄС щодо сприяння виробництву боєприпасів – ред.). Це фінансування дасть змогу майже подвоїти виробництво боєприпасів в Європі - до понад 2 млн на рік - вже до кінця 2025 року», - додала президент Єврокомісії.

Читайте також: Науседа закликав використати заморожені активи РФ для відновлення України

Як повідомлялося, після початку російської військової агресії проти України ЄС та його країни-члени надали Україні фінансову, економічну гуманітарну та військову допомогу на близько 90 мільярдів євро. Водночас ЄС виявив слабкі місця у власній системі оборони й безпеки, а також у спроможностях європейської оборонної промисловості.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-