Війна Росії проти України вимагає від союзників посилення безпеки - Шольц

Війна Росії проти України вимагає від союзників посилення безпеки - Шольц

Укрінформ
Канцлер ФРН Олаф Шольц заявив, що кожного дня Росія витирає ноги об принцип неможливості зміни кордонів за допомогою сили, чим загрожує не лише Україні, але руйнує мирний порядок Європи.

Про це він заявив у своєму суботньому подкасті, передає Укрінформ.

«З цього переломного моменту ми винесли єдино правильний висновок: ми підтримуватиме України в її самообороні стільки, скільки потрібно», - пообіцяв Шольц.

При цьому він акцентував увагу на безпеці Європи на НАТО, зауваживши, що вони мають робити ще більше, щоби бути в змозі захищатися більш ефективно. «Стримування, боєготовність – слова, які німецькі глави уряду давно вже не говорили, які вже майже забуті, додав політик. «Але наразі це завдання часу – разом з союзниками бути настільки сильними, щоби ніхто не наважився напасти на них», - наголосив глава уряду ФРН.

Він нагадав, що найбільшою гарантією безпеки є блок НАТО. Німецький внесок у посилення Альянсу – зміцнення Бундесверу, сказав канцлер і підкреслив, що Німеччина вперше досягне цього року позначки в 2% ВВП на потреби оборони.

«І так буде ближчими роками та десятиріччями», - додав Шольц і розповів, як використовуються гроші з надзвичайного фонду в €100 мільярдів, про який він оголосив на третій день повномасштабної війни Росії проти України.

Зокрема, війна показала життєву важливість ППО. Бундесвер цього року зрештою отримає на озброєння першу наймодернішу систему ППО, яка вже тривалий час щодня рятує життя українців (Iris -T – ред), зауважив глава німецького уряду. Він повідомив, що до німецької ініціативи європейського повітряного щита долучилася вже 21 країна, ще кілька проявили зацікавленість.

Читайте також: Шольц: Україна виживе, бо вона сильна, мужня і має друзів у Європі та світі

Канцлер також підкреслив важливість активізації оборонної промисловості Європи, щоби «військова техніка, але насамперед амуніція постійно сходила з конвеєру». Він згадав свій нещодавній візит на місце будівництва нової фабрики, боєприпаси на якій почнуть вироблятися вже наступного року – для Німеччини, НАТО, для України.

Це вимагає фінансових вливань, визнав глава уряду, але, підкреслив: «Без безпеки все решта не має жодного значення».

Раніше Шольц у своїй соцмережі Х написав: «Україна виживе, тому що вона сильна і мужня, і тому, що має друзів у Європі та світі. Ми пишаємося тим, що зараховуємо себе до їхніх друзів – сьогодні та в нашому спільному європейському майбутньому».

Читайте також: Шольц підтримує кандидатуру Рютте на пост генсека НАТО

Як повідомляв Укрінформ, Німеччина від початку повномасштабної війни Росії проти Україна надала Україні військової допомоги та обіцянок на майже €28 мільярдів, зокрема, нещодавно ухвалено допомогу на понад €1 мільярд.

Фото: Deutscher Bundestag

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-