Президент та глава МЗС Австрії назвали «вбивчим» режим Путіна

Президент та глава МЗС Австрії назвали «вбивчим» режим Путіна

Укрінформ
Федеральний президент Австрії Александер Ван дер Беллен звинуватив президента РФ та його «вбивчий режим» у смерті опозиціонера Олексія Навального.

Через це посольство РФ у Відні направило ноту протесту австрійському МЗС, однак міністр закордонних справ підтримав висловлювання президента республіки. Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

«Я шокований новиною про смерть Олексія Навального. Володимир Путін та його вбивчий режим несуть відповідальність за це. Мої думки з родичами Олексія Навального і всіма тими, хто продовжує мужньо боротися за свободу, демократію і права людини в Росії», - написав австрійський президент у соцмережі X, реагуючи на повідомлення про смерть Навального.

Таку реакцію австрійського президента в Росії сприйняли як «образу» Путіна. Посольство РФ у Відні направило ноту протесту до МЗС Австрії «у зв'язку з допущеними федеральним президентом Александером Ван дер Белленом образливими висловлюваннями на адресу Росії та російського керівництва».

Водночас глава австрійського МЗС Александер Шалленберг 18 лютого під час інтерв’ю головному телевізійному мовнику країни ORF виступив на підтримку висловлювання президента Ван дер Беллена.

«Ми точно знаємо, хто здійснив отруєння Навального, хто запроторив його до ГУЛАГу в Сибіру, хто фактично дуже активно і цілеспрямовано крок за кроком ставив під загрозу його здоров'я. Тож це було відстрочене вбивство, цілком очевидно», - заявив Шалленберг.

Читайте також: У команді Навального повідомили, що Слідком РФ продовжив «перевірку смерті опозиціонера»

На уточнююче питання, чи підтримує він формулювання президента про «злочинний та вбивчий режим» Володимира Путіна, глава австрійського зовнішньополітичного відомства сказав, що взагалі вважає дискусію з цього приводу «дивною» та нагадав про жорсткий напад Росії на Україну і вчинення нею численних воєнних злочинів.

«Яка країна - а ми наближаємося до другої річниці - напала на сусідню державу 24 лютого з такою жорстокістю і цілеспрямовано атакувала цивільне населення? Де загинуло 100 тис. людей, в тому числі 10 тис. цивільних? Так, в Україні в результаті російської атаки. Хто скоїв воєнні злочини, і це задокументовано ООН, комісією з розслідування? Згадайте хоча б Бучу. Звичайно, це - злочинний і вбивчий режим», - підтримав Шалленберг характеристику путінського режиму, зроблену президентом Австрії.

Як повідомляв Укрінформ, 16 лютого Федеральна служба виконання покарань РФ заявила, що опозиційний російський політик Олексій Навальний помер у колонії №3 у Ямало-Ненецькому автономному окрузі. Згодом представниця російського опозиціонера Кіра Ярмиш підтвердила факт його вбивства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-