У Латвії Конституційний суд визнав законним мовний іспит для росіян

У Латвії Конституційний суд визнав законним мовний іспит для росіян

Укрінформ
Конституційний суд Латвії визнав такою, що відповідає Конституції, норму Імміграційного закону, що зобов'язує громадян Росії, які раніше були (не) громадянами Латвії, у визначені законом терміни скласти іспит з латиської мови та вказати джерело доходів, щоб отримати посвідку на постійне проживання в ЄС.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Delfi.

Якщо громадяни РФ із зазначеної категорії не виконають вимоги закону, їм загрожує видворення з Латвії. Конституційний суд визнав рішення Сейму - останню редакцію Закону, яка дала громадянам РФ відстрочку на складання іспиту в два роки - пропорційним і відповідним Сатверсме (Конституції Латвії).

Читайте також: Розшук у Росії латвійських політиків: Латвія викликала «на килим» представника РФ

Також суд вважає, що громадянам РФ було дано достатній час на вивчення державної мови. Якщо людина не зробила жодних зусиль для збереження свого правового статусу в Латвії — не записалася на іспит, не подала документи тощо — то вона продемонструвала свою незацікавленість у збереженні зв'язків з Латвією, і рішення про видворення із країни може розглядатися як пропорційне.

Суд наголосив, що рішення про видворення буде індивідуальним, про колективне видворення не йдеться. Також суд визнав, що наявність громадянства РФ може розглядатися після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в контексті необхідності забезпечувати державну безпеку.

Читайте також: Латвія відновила призов до армії, щоб стримати Росію

Раніше до Конституційного суду було подано позови від громадян Росії, колишніх (не)громадян Латвії, які просили перевірити, чи відповідають поправки до Закону про імміграцію Сатверсме та Декларації з прав людини. Інтереси цих 29 заявників представили юрист Єлизавета Кривцова та адвокат Інесе Нікульцева.

Слухання у справі проходили в середині січня. Свою позицію виклали та на запитання відповіли представники заявників, а також Сейму, МВС, Мін'юсту, Управління у справах громадянства та міграції (PMLP), Служби змісту освіти, Центру держмови, Бюро омбудсмана, представники Латвії в міжнародних правозахисних інституціях, Baltic Human Rights Society, а також юрист, який працює в Європарламенті, Олексій Димитров.

Як повідомляв Укрінформ, з Латвії можуть видворити понад тисячу громадян РФ, які проживають у країні.

Фото: Michal Fludra/NurPhoto via Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-