Розшук у Росії латвійських політиків: Латвія викликала «на килим» представника РФ

Розшук у Росії латвійських політиків: Латвія викликала «на килим» представника РФ

Оновлено
Укрінформ
Міністерство закордонних справ Латвії викликало повіреного у справах посольства РФ Олега Зикова для роз'яснень з приводу оголошення в розшук латвійських політиків, стосовно яких РФ порушила політично мотивовані справи.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє латвійський мовник LSM.

Як зазначили в МЗС Латвії, вони висловили тимчасовому повіреному посольства РФ Олегу Зикову категоричне засудження практики розширеного застосування національної юрисдикції Росії у зв’язку з оголошенням у розшук латвійських політиків, стосовно яких РФ порушила політично мотивовані справи.

Зазначається, що директор Першого департаменту двосторонніх відносин латвійського МЗС Улдіс Мікутс наголосив, що спроби Росії застосувати екстериторіальну кримінальну юрисдикцію в розширеному порядку можуть бути розцінені як втручання у внутрішні справи Латвії, що суперечить Статуту ООН. Російський представник під час зустрічі не заперечував наявність подібних кримінальних справ та списків.

Латвійське зовнішньополітичне відомство продовжить обговорення теми політично вмотивованих справ, заведених Росією, та екстериторіального переслідування громадян Латвії та інших країн з партнерами по ЄС і НАТО, а також з іншими країнами в рамках міжнародних організацій.

МЗС Латвії перебуває в контакті з латвійськими правоохоронними органами, щоб перевірити оприлюднену інформацію та знизити можливі ризики. Зовнішньополітичне відомство також працює з цього питання з партнерами у Європейському Союзі.

Міністерство закордонних справ Латвії ще в грудні 2022 року, коли стало відомо, що Слідчий комітет РФ порушив кримінальні справи та проводить перевірки у зв'язку з прийнятим Сеймом Латвії законом про заборону на експонування об'єктів, які прославляють радянський та нацистський режими, офіційно повідомило російську сторону про те, що категорично заперечує проти спроб РФ здійснювати свою національну кримінальну юрисдикцію на території іншої держави. Тоді ж було наголошено, що спроби РФ поширити свою екстериторіальну кримінальну юрисдикцію розцінюються як втручання у внутрішні справи Латвії та суперечать Статуту ООН.

Читайте також: Росія оголосила в розшук 59 депутатів сейму Латвії - прем'єрка відреагувала

Також МЗС неодноразово інформувало державні органи Латвії про ситуацію, що склалася, закликаючи чинних та колишніх посадових осіб ретельно оцінювати необхідність закордонних поїздок за межі ЄС та НАТО. При розгляді питання про можливе відвідування тієї чи іншої країни, зокрема транзитом, міністерство рекомендує оцінювати рівень відносин та правової співпраці цієї країни з РФ, а також рівень захисту прав людини у конкретній країні.

Читайте також: Каллас відреагувала на розшук у РФ: Фіктивний ордер не змусить Естонію замовкнути

Як повідомлялося, напередодні РФ оголосила у розшук десятки європейських, зокрема латвійських політиків та посадовців, а також багатьох високопосадовців-українських військових та сотні оголошених Москвою "іноземними найманцями" людей, які разом з українцями борються проти російських загарбників. В російський розшук потрапили 59 з 68 депутатів Сейму Латвії, які голосували за вихід з угоди про пам'ятники з РФ.

У базі розшуку російського МВС було також знайдено понад сотню чиновників і політиків зі Східної Європи, проти яких порушили кримінальні справи після знесення радянських пам'яток у їхніх країнах. Серед них - прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас та міністр культури Литви Сімонас Кайріс.

Фото: Michal Fludra/NurPhoto via Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-