НАТО має 3-4 роки на зміцнення оборони, перш ніж Росія «випробує» альянс - глава МЗС Естонії

НАТО має 3-4 роки на зміцнення оборони, перш ніж Росія «випробує» альянс - глава МЗС Естонії

Укрінформ
НАТО має приблизно 3-4 роки, щоб зміцнити свою оборону, поки президент Росії Володимир Путін нарощує військові потужності своєї країни і може «випробувати» альянс.

Про це заявив міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна на пресконференції під час візиту до Варшави, передає Укрінформ із посиланням на АР.

За словами дипломата, Естонія не розглядає Росію як негайну загрозу для себе та інших країн Балтії – Литви та Латвії, оскільки Москва зайнята своїм повномасштабним вторгненням в Україну.

«Але ми повинні розуміти, що російська військова машина запущена на повну потужність, виробничі можливості і менталітет також, тому що Путін контролює зараз усе», – сказав Цахкна.

Він наголосив, що уряд Естонії вважає, що Росії може знадобитися «три-чотири роки», щоб підготувати «тест для НАТО».

Як пише АР, Естонія, Литва і Латвія вважаються одними з найімовірніших цілей, якщо Росія колись вирішить ризикнути напасти на військовий альянс. Сусідня Польща, хоч і значно більша, також почувається вразливою. Усі чотири країни є рішучими прихильниками України.

Глави МЗС Естонії та Польщі наголосили на важливості збереження сильної підтримки України.

Як повідомляв Укрінформ, за інформацією ЗМІ, у базу розшуку російського МВС внесено понад сотню чиновників і політиків зі Східної Європи, проти яких порушили кримінальні справи після знесення радянських пам'ятників у їхніх країнах. У списку опинилися прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас та міністр культури Литви Сімонас Кайріс.

Читайте також: Країни НАТО збільшують оборонні витрати на тлі занепокоєння через слова Трампа - Bloomberg

МЗС Естонії у середу, 14 лютого, викликало тимчасового повіреного у справах Росії в Естонії Ленара Салімулліна у зв'язку з повідомленнями ЗМІ про рішення РФ внести прем'єр-міністра Естонії Каю Каллас і державного секретаря Таймара Петеркопа до списку розшукуваних МВС РФ осіб.

Фото: err.ee

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-